Menu
Max_Weber

Вежди Рашидов с изложба на рожденния си ден

Министърът на културата Вежди Рашидов открива изложба на връх рожденния си ден 14 декември, неделя от 17 часа в галерия „Нюанс“.

„Непоказвано“ представя творби, правени през различни периоди от творчеството на автора. „Експозицията е своеобразен диалог между скулптури и акварел. И ако те са две вселени, то в тази изложба Вежди Рашидов доказва, че те се допълват хармонично“, казва за него изкуствоведът Теодора Петева.

Изложбата представя искрените и непресторени, чисто интуитивни произведения, отразяващи по най-естествен начин духа на твореца. Подборът на скулптурните творби от бронз много прецизно показва различните посоки в търсенията на автора. Човешките глави като „Портрет на Генко Генков“, „Опит за автопортрет“, „Крачка напред“, „Глава“, както и човешките фигури са в полето на реалистичната и абстрактната форма, която се разкрива като динамична, вълнуваща, спонтанна и винаги различна. Акварелите пък представляват артистично заиграване от класиката към абстракцията. Те са пътуване, изпълнено със закодирани усещания и емоции, пресъздадени чрез природни пейзажи, натюрморти с плодове, фигурални композиции с риби, раци, цветя и хора.

Вежди е автор с наситена творческа биография и собствено място в света на изящните изкуства. Дълбоко свързан със скулптурата, майстор на деформацията на формата, на мощните и сурови образи в камък и бронз, художникът има свой добре изявен почерк и в една от най-капризните и поетични техники – акварела.

Според световноизвестният френски скулптор Сезар Вежди Рашидов е наредил себе си и своята страна сред най-високите върхове на културата на  ХХ век, сега и завинаги. „Това, което прави, е прекрасно, докоснато от експресионизма…, толкова е завладяващо. Той е толкова силен като излъчване, толкова могъщ… Очевидно е колко много културни пластове присъстват в творбите му. Той е един от неокласиците на нашето време“, допълва Сезар.

Вежди Рашидов е роден в Димитровград на 14 декември 1951 г. През 1978 г. завършва Националната художествена академия, специалност “Скулптура” в класа на проф. Димитър Даскалов.

През 1985 г. заминава за Париж след конкурс за „Сите дез-ар“. Участва в групови, тематични и самостоятелни изложби във всички по-големи градове в страната, в повечето европейски държави и световни културни центрове. Показва творбите си в повече от 45 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Вежди Рашидов е носител е на редица награди, ордени и звания от България и целия свят, член на Европейската академия на изкуствата в Париж, академик на Международната Академия за изкуство в Русия, член на Българската академия на науките, Доктор хонорис кауза на Университета по информационни технологии и библиотекознание в София и др.

Заслугите му за развитието на българската култура са удостоени с Почетен гражданин на София, орден „Стара планина“, Първа степен и орден „Кирил и Методий“.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...