Menu
Max_Weber

Здравко Димитров и Ирина Бокова обсъдиха възможностите за международен културен трансфер

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров разговаря с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Срещата между двамата се състоя в рамките на провеждащия се в Санкт Петербург III Международен конгрес „Санкт Петербург и славянския свят“.

Двамата обсъдиха съвместни проекти, касаещи успешното представяне на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година и възможностите за изграждане на международен културен трансфер, които да има дългосрочно действие в бъдеще.

Желанието им е да се работи в посока на изграждане на традиция в културните отношения между европейските държави. Целта е Пловдив да стане трайна културна столица на Тракийския регион, като се възползва от богатото си културно-историческо наследство. Приоритет ще бъде работата по съхраняване на историческите обекти, както и популяризиране на  културното наследство на региона, като част от европейската ценностна система. Двамата са обсъдили и начините за сътрудничество с ЮНЕСКО в областта на опазването на световното културно наследство.

За участие в III Международен конгрес „ Санкт Петербург и славянския свят“ са поканени градове и региони от 11 държави. От българска страна има представители на Пловдив и Пловдивска област, както и от градовете София , Бургас, Варна и Варненска област. В програмата на форума тази година са планирани мероприятия в две направления - „Съхраняване на културното наследство“ и „Търговско-икономическо сътрудничество“.

Форумът има за цел да даде възможност на участниците да  установят преки контакти по между си, за обмяна на практики и опит между поканените градове и региони, за популяризиране на културното наследство и широкото участие на местното общество в тези мероприятия. На форума ще има и специален панел „Санкт Петербург и страните от славянския свят – нови хоризонти в търговско-икономическо сътрудничество“, на който ще се разглеждат и възможностите за търговско-икономическо сътрудничество.

Още в тази категория: « 800 години Магна Харта
Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...