Menu
Max_Weber

Изложба "И ний сме дали нещо на света" в МОН

„И ний сме дали нещо на света” е мотото на изложбата, организирана  по инициатива на Националния музей на образованието – Габрово, която бе открита от проф. Анелия Клисарова във фоайе  „Ротонда”,  в  Министертвото на образованието и науката.

„За мен е изключително удоволствие да сме заедно в навечерието на най-българския празник - 24 май и да имам възможността да открия тази изложба. Мисля, че можем да кажем, че ний сме дали много на света. Вече 40 години музеят дава на българското образование заслуженото – той пази българския дух, българската сила, пази българските думи и българските букви”, сподели министър Клисарова при откриването на изложбата. Тя благодари на колектива  на музея и лично на директора Олег Цонев за добрата работа и за всеотдайността, с която изпълняват своите  задължения и пожела „На дъбър час!” на изложбата, която ще обиколи много български училища в навечерието на празника на българската просвета и култура.

Изложбата „И ний сме дали нещо на света” проследява живота, делото и дейността на светите братя Кирил и Методий. Тя  е част от събитията, посветени на 40 - годишнината от създаването на музея.

Националният музей на образованието е научно-информационно звено в системата на Министерството на образованието и науката и е единственият институт, който издирва, съхранява, изучава и популяризира културни ценности, свързани с образователното дело в България. Създаден е през 1974 година и се помещава в обявената за паметник на културата историческа сграда на Априловската гимназия в Габрово. Експозицията на музея проследява историческия път на образованието в България от създаването на писмеността ( IX век) до наши дни.
 Във фонда на музея се съхраняват над 200 000 културни ценности от X век насам – документи, снимки, веществени материали, реализирана е възстановка на килийно училище, на детска градина от края на XIX век, на първото новобългарско училище и всичко това го прави уникален и единствен в Европа.

От обновената електронна страница на Националния музей на образованието - http://www.nmogabrovo.com/, може да се открие подробна информация за делото и програмата на музея.

Източник: Пресцентър на МОН

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...