Menu
Max_Weber

Въвеждат един учебник по всеки предмет

„До завършване на основно образование трябва да се учи по един учебник за всеки предмет, а не както досега да се избира между три“. Това каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова на среща с учители в СОУ „Христо Ботев“ – Ивайловград.

По думите й в момента държавата дава милиони левове за учебници, които отиват в частни издателства. Само тази година Министерският съвет одобри 42 млн. лева за преиздаване на учебници. „Учебниците трябва да бъдат отпечатвани в печатницата на МОН и да се пишат от авторски колективи, в които участват предимно учители от различни училища. Всеки нов учебник ще бъде широко обсъждан“, обясни министър Клисарова. „Ако сега дете се прехвърли от едно училище в друго, то трябва да сменя и учебниците, защото те са различни“, добави тя. Според нея, ако държавата поеме тази функция, ще бъдат спестени средства, които приоритетно да се използват за модернизация и ремонт на училищата. По думите й в момента се правят изчисления каква ще е сумата, която ще се спести при нови правила за издаване на учебници.
В Ивайловград министър Клисарова се включи в патронния празник на училището, носещо името на Христо Ботев. Тя благодари на директорката Александра Хорозова и на учителите за усилията, които полагат, а на учениците пожела да следват заветите на великия поет и революционер и да бъдат единни, когато се решават въпроси за България. Министър Клисарова връчи на учителския колектив учреденото тази година отличие - статуетката „Св. св. Кирил и Методий“,  по случай  100 години от създаването на образователната институция и подари на училището интерактивна дъска. На тържеството присъстваха Стефан Танев, депутат от 42-то Народно събрание и Диана Овчарова - кмет на община Ивайловград.

Проф.  Клисарова съобщи, че от утре на страницата на МОН ще стартира  Отворен форум за закон за училищното образование. Общественото допитване  ще се проведе в няколко етапа. През  първия етап експертите на МОН ще очакват предложения на електронната поща. След обобщаване на мненията на страницата на министерството ще бъдат публикувани  както безспорните, така и все още спорните теми, за да се търси обществено приемливо решение по тях. След следващ етап на допитването отново ще има обобщаване на мненията, като най-консенсусните ще бъдат включени в проекта за нов закон. „Екипът на Министерството на образованието и науката се надява на масово участие и много мнения и предложения не само по поставените въпроси, но и по други теми, свързани с училищното образование“, каза проф. Клисарова.

Източник: Пресцентър на МОН

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...