Menu
Max_Weber

Анелия Клисарова: Интернет платформа ще свързва всички регионални инспекторати и училищата

Важно е да има дигитализация в образованието и да модернизираме системата, заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова в сутрешния блок на БНТ. По думите й е необходимо да се изгради високо скоростна връзка между всички институции в образователната система, за да се намалят административните тежести за учителите и директорите.

„Амбицията е да има интернет платформа за връзка между всички регионални инспекторати и училищата, за да може да се обменя бързо и точно информация.  В момента се планира и образователна платформа“, обясни проф. Клисарова. Тя изтъкна, че на сайта на МОН е качен проектът на Стратегия за ИКТ технологиите в образованието. За първия етап от стратегията са заделени 15 милиона лева, с които да започне изграждането на системата. Очаква се процесът да приключи през 2017г. – 2018г.


Министър Клисарова подчерта, че мобилното образование е изключително важно в трудно достъпните и отдалечени райони на страната.  Тя добави, че в бюджета е предвидена възможност учителите, които преподават в тези райони, да ползват собствен транспорт, който ще им се заплаща. Освен това защитените училища получават и допълнителни средства, които облекчават делегирания бюджет. „Разчетено е за тази година, ще го има и за следващите години“, подчерта проф. Клисарова.


„Трябва да променим философията в нашата образователна система. Тази промяна ще е свързана със Закона за средно образование“, добави министърът. Тя подчерта обаче, че няма как за три или за пет месеца да има нов закон с нови учебни програми и планове. „Програмите ще бъдат публикувани общо, така че да има баланс между всички тях“, добави проф. Клисарова. Тя беше категорична, че няма да има матури за 5-годишните деца. „В никакъв случай няма да има изпитване“, добави проф. Клисарова.


По отношение на висшето образование министърът каза, че до 2015-2016г. е реалистично таксите да станат до 30% от държавната субсидия за един студент. Това е възможно като се въведе нов начин на финансиране на университетите, така че те да бъдат компенсирани и да няма нужда да събират високи такси.


Източник: Пресцентър Министерски съвет

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...