Menu
Max_Weber

Училищата в Мизия ще са готови за новата учебна година

Училищата в гр. Мизия ще започнат навреме новата учебна година, въпреки щетите от наводнението, заяви министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова.

Тя посети, заедно със заместник-министър Ваня Кастрева, засегнатия от бедствията град, за да се запознае на място с работите по преодоляване на последиците от наводненията и подготовката за възстановяването на учебния процес.

Министърът беше в Професионалната гимназия по химични технологии „Васил Левски“ и установи готовност за започване на нормални учебни занятия. Най-пострадал е първият етаж на училището, където вследствие на наводнението, на много места е пропаднала подовата настилка. Няма обаче конструктивни дефекти. Въпреки това учебният процес ще бъде изцяло възстановен на втория етаж. Районната здравна инспекция (РЗИ) е извършила проверка на хигиенната обстановка и е дала вече одобрение за начало на първия срок на втория етаж. Ремонтните дейности по отстраняване на щетите на първото ниво на училището и дезинфекцирането ще продължат и след 15 септември, без да пречат на учебния процес като се очаква да завършат в едномесечен срок.

Министър Румяна Коларова посети и Основното училище „Цанко Церковски“ и се запозна с последиците от наводнението. В училището, което е средищно, тя констатира също готовност за започване на учебния процес на втория и на третия етаж, докато продължават ремонтните дейности и дезинфекцирането на първия. И в основното училище има вече разрешение от РЗИ за начало на учебния процес. В сътрудничество с Министерството на младежта и спорта ще бъде подпомогнато възстановяването и на спортните обекти – голям и малък физкултурен салон и лекоатлетическа писта.

Министърът на образованието и науката се обърна към учителските колективи с благодарност за тяхната сплотеност и усърдие при работата им за преодоляване на щетите от бедствието. Също така доц. Коларова ги призова, въпреки трудностите, да се положат всички усилия децата и учениците да не усещат силата на трагедията, когато са в класните стаи. Министърът изрази своята увереност, че училищата в Мизия имат всички предпоставки още дълги години да обучават ученици.

В Професионалната гимназия „Васил Левски“ се обучават 94 ученици, а в основното училище „Цанко Церковски“– 257. Установено е, че само осем учиченика са напуснали града заради разрушени къщи. Доц. Коларова предостави на двете училища ваучери за подпомагане на учениците, които са изгубили своите домове. Всеки един ваучер е на стойност от 400 лв., като с тях ще бъде подпомогнато закупуването на най-необходимите неща за започването на учебната година като дрехи, обувки, учебни помагала и др. Изразходването на средствата ще се извърши по преценка и под контрола на училищните директори. Беше предоставена и материална помощ на осем души от колектива на Основно училище „Цанко Церковски“, които също са загубили домовете си по време на наводнението.

Министър Коларова съобщи още, че се работи усилено за нормалното откриване на учебната година навсякъде в страната, въпреки наложените финансови ограничения и констатирания недостиг на средства, които общо възлизат на 26 млн. лeва.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...