Menu
Max_Weber

КИА обедини политиците от различни партии около националните приоритети

Колежът по икономика и администрация беше домакин на поредица от срещи с политическия елит на България. В супер модерната база на КИА гостуваха кандидати за народни представители от ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок, България без цензура, Патриотичния фронт, АБВ. Бъдещи икономисти, финансисти, бизнес администратори и желаещи да работят в системата на националната сигурност изпълваха аудиториите на учебното заведение за разговорите с Георги Първанов, проф. Борислав Борисов, Здравко Димитров, Димитър Лазаров, Михаил Миков, Георги Търновалийски, доц. д-р Димитър Шишков, Славчо Атанасов, Мартин Иванов.

"Не всеки път имаме възможност да комуникираме директно с българските държавни мъже" - с тези думи президентът на КИА проф. дпн Георги Манолов направи прехода към диалога между студенти и политици. Младите хора активно се интересуваха от данъчната политика, социалните мерки, съдебната система, националната сигурност и опазването на класифицираната информация. Срещите продължаваха повече от час и половина, а сред останалите въпроси, които студентите разискваха бяха тези за образованието, науката и енергетиката. Проф. Манолов постави пред политиците въпросите за студентските общежития и възможността обучаващите се в частните висши училища да получават държавни стипендии. Той поиска и облекчени условия за кредитиране, които да помогнат за инвестиции в материалната база. Всички участници в дискусиите се съгласиха, че държавата трябва да поддържа по-активна връзка с висшето образование и поеха ангажимент за съдействие при решаването на неотложните проблеми в Народното събрание. В КИА политиците се обединиха около тезата, че всяко едно управление трябва да помага по-активно на можещите и умните хора. Страната ни е длъжна да заделя повече средства за повишаване на образователното равнище и подобряване на материалната база, категорични бяха представителите на различните политически партии. Младите хора поискаха от тях да се създаде закон за преференциалното кредитиране на студентите и властта да търси експертизата на науката и знанието при решаването на проблемите. Участните в дискусиите бяха категорични, че духовната криза, която е обхванала страната, може да бъде преодоляна само чрез образованието. „С малки изключения интелигенцията е вън от политиката”, заяви президентът на Колежа проф. Георги Манолов. Виждането му, че можещите и знаещите трябва да участват в управлението на държавата беше аплодирано от студенти, преподаватели и политици. Представителите на различните партии адмирираха КИА за развитието на професионално направление „Национална сигурност”. На държавата са необходими подготвени кадри за охрана на вътрешния ред и границите, и Колежа може да ги осигури, категорични бяха те. Политиците поеха и още един ангажимент – да предложат необходимите промени в Закона за образованието и този за развитие на академичния състав. Това ще даде възможност на динамични и модерни структури като колежите да произвеждат собствени кадри, а подобна практика съществува в много европейски държави. По време на разговорите стана ясно, че практическата подготовка, която получават студентите в Колежа, е на високо ниво и тя ще им помогне за реализация на различни управленски позиции във фирмената и държавна администрация. В края на срещите всички участници изразиха своето удовлетворение от проведения диалог и обещаха отново да гостуват в Колежа по икономика и администрация.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...