Menu
Max_Weber

Почитаме св. Климент Охридски

Българската православна църква отдава днес почит на св. Климент – архиепископ Охридски и първоучител на българския народ. Приема се, че равноапостолните просветители на славянските народи – светите братя Кирил и Методий, когато се отправили към Моравия, взели със себе си от своята родина юношата Климент. Той придружавал учителите си в Рим, където бил ръкоположен в свещенически сан от римския папа Адриан II.

Св. Климент е един от най-значимите автори на старобългарски език. Пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения. Климент опростил глаголицата и съставил буквите на кирилицата. Само в западната половина на тогавашна България Свети Климент имал около 3500 ученици, които приемали свещен сан и постепенно измествали от България гръцкото духовенство с неговия непонятен за народа гръцки език.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...