Menu
Max_Weber

Евродепутатът Светослав Малинов с открита лекция в КИА

Евродепутатът Светослав Малинов проведе открита лекция в Колежа по икономика и администрация. Темата, която дискутираха студенти и преподаватели с представителя на Реформаторския блок в ЕП, беше „България и ЕС: Хоризонт 2020”. Светослав Малинов представи пред будната аудитория основните принципи и механизмите, по които функционира общността. „Няма политическа теория, която да казва как се управлява демократичен съюз на демократични държави. Това е големият проблем на ЕС”, заяви той.

Евродепутатът уточни, че концепцията се избистря в движение и този процес ще отнеме няколко години. Светослав Малинов представи данни, според които общността има най-щедрата социална система в света, тъй като в ЕС се правят 50% от глобалните социални разходи. „За това Европа е най-доброто място за живеене и всеки иска да се пенсионира тук. За това на Стария континент се получава най-доброто образование, хората са най-здрави и добре устроени”, заяви той. Сред останалите теми, които студентите поставиха бяха тези за кризата в Украйна, дълговият проблем на Гърция, влизането на България в Шенгенското пространство, енергийният съюз. Българският представител в ЕП не скри, че противопоставянето в момента не е по оста ляво и дясно, а за повече Европа и за разделение. „Основният дебат е между федералисти и антифедералисти”, каза той. От това кой ще надделее, ще зависи какъв курс ще държи общността в следващите години, категоричен е Светослав Малинов. Според него България все още не е готова за еврозоната. „Ще минат поне 7 години, докато изпълним всички критерии и се превърнем в подредена държава с висока обществена култура. Тогава и българските банки ще са преминали успешно тестовете, на които се подлагат тези в останалите държави от общността”, каза  евродепутата. Интересът към лекцията му беше толкова голям, че времето не стигна за поставяне на всички въпроси, които вълнуват младите хора. Светослав Малинов пое ангажимент отново да гостува в КИА, тъй като студентите искат да получават информация от първа ръка по важните за тях теми. Той благодари на ръководството на Колежа по икономика и администрация за топлото посрещане. „Винаги сте добре дошъл в КИА”, увери евродепутата президентът на Колежа проф. Георги Манолов. Той пожела българските представители в ЕП успешно да защитават националните интереси и да работят за утвърждаването на България като пълноправен член на общността.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...