Menu
Max_Weber

Акад. Иван Тодоров е предложен за удостояване с орден „Стара планина“

Акад. Тодоров е роден през 1933 г. Завършва физика в СУ „Св. Климент Охридски”. Защитава кандидатска и докторска дисертация в Обединения институт за ядрени изследвания в гр. Дубна, Русия, и постъпва на работа в Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българската академия на науките. През 1974 г. е избран за действителен член на БАН и става най-младият академик в България. В периода 1990-1991 г. акад. Тодоров е председател на Висшата атестационна комисия.

 

Акад. Тодоров е сред инициаторите и водещите изследователи на аксиоматичния подход в квантовата теория на полето. Той е и сред пионерите, които изучават квантово-полеви системи с конформна симетрия. Конформната симетрия е важна при физиката на високите енергии, при процесите на дълбоко нееластично разсейване, както и при теоретичното описание на експериментите на Големия андронен колайдер в ЦЕРН.


Акад. Тодоров има над 250 научни труда. Той е автор или съавтор с водещ принос на 11 монографии, публикувани от специализирани издателства. Работил е в Института за авангардни изследвания в Принстън, Ню Джърси, Масачузетския технологичен институт, Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, Института за висши научни изследвания в Бюр сюр Ивет, край Париж и Института Ервин Шрьодингер във Виена. В продължение на години изнася лекции за студенти и докторанти в Софийския университет в областта на теоретичната физика и увлича много млади хора да се занимават с наука.


Акад. Тодоров е един от експертите, канени да консултират Нобеловия комитет при номиниране на лауреати за Нобелова награда. Той е носител на многобройни награди и отличия, сред които са ордените „Народна Република България” - втора степен, „Марин Дринов”, Орден „Св. Св. Кирил и Методий” - първа степен, медалът „Франсоа Първи” на Колеж дьо Франс.


Източник: Пресцентър Министерски съвет

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...