Menu
Max_Weber

Делегация на Китайската академия за обществени науки посети КИА

Делегация на Китайската академия за обществени науки (CASS) посети Колежа по икономика и администрация в Пловдив. Официалната визита е част от стратегическата програма по утвърждаване на ВУЗ-а като желан и търсен партньор за международно сътрудничество и обмен на научна информация. Мисията на CASS беше водена от председателя й проф. Уан Уейгуан. Официалните гости се запознаха с проектът за преобразуване на КИА във Висше училище по сигурност и икономика, разгледаха супер модерната материална база и специализираните кабинети.

     „Изключително ми е приятно да посрещнем представители на една велика страна като Китайската народна република”, заяви президентът на Колежа проф. Георги Манолов. Той подчерта, че независимо от превратностите на историята, сътрудничеството между двете държави винаги е било на високо равнище. Гостите от Китай благодариха за гостоприемството и топлото посрещане и бяха категорични, че виждат възможност за сътрудничество между институцията, която представляват и Колежът по икономика и администрация. Можем да работим заедно по обмен на научна информация, изследователски проекти, преподаватели и специалисти, заявиха ръководителите на CASS.

     На последвалата дискусия с преподаватели, общественици и студенти бяха поставени въпроси за образователната система в Китай, успешната им борба с корупцията и невероятният им икономически растеж. Само за 10 години успяхме да извадим от бедност повече от 600 милиона китайци, заяви проф. Сун Джуанджъ, който е зам.-директор на Институа по социология в CASS. Той подчерта, че успехът и устойчивият ръст на БВП на страната се дължи на активното включване хората в селското стопанство, промишлеността и високите технологии. „Позволихме на обикновеният човек да придобие средства, да има достъп до качествено образование и здравеопазване”, разкри тайната на китайския успех проф. Джуанджъ. Най-голямото ни постижение е справянето с неравенството, което изведе държавата ни на качествено нов етап в нейното развитие, уточни той.

     Гостите от Китайската академия за обществени науки се интересуваха от виждането ни за Еврозоната и членството в Шенген. Те не скриха, че новият „Път на коприната”, в който тяхното правителство ще инвестира близо 10 млрд. долара, дава допълнителна възможност за икономическо сътрудничество. Имате голям шанс да развиете туризма си и така да привлечете инвестиции, заяви д-р Джао Пейдзие, който е Директор на отдела за научни изследвания на CASS.

     „Ще бъде голямо удоволствие да затвърдим добрите връзки и да разширим сътрудничеството си, поощрявайки научния обмен на кадри между България и Китай”, каза президентът на КИА проф. Георги Манолов. Той връчи Почетен знак за принос в развитието на Колежа и грамота на председателят на Китайската академия за обществени науки проф. Уан Уейгуан. „За мен е чест да получа това отличие и съм сигурен, че ще работим заедно”, заяви ръководителят на CASS. Проф. Уейгуан отправи покана за посещение на Китайската академия за обществени науки и заяви, че е впечатлен от управлението на КИА. Утвърдили сте ВУЗ-а като един от най-проспериращите в България и се радвам, че тук се срещат качеството, интелигентността и академизмът във висшето образование, заключи председателят на CASS.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...