Menu
Max_Weber

КИА почете Светите равноапостоли Кирил и Методий

С поднасяне на венци и цветя Колежът по икономика и администрация почете паметта на Св. Св. Кирил и Методий. Всяка година на 11 май академичната общност, студентите и администрацията на КИА се събират пред паметника на славянските първоучители в едноименната хуманитарна гимназия в Пловдив и се прекланят пред живота и делото им.

Най-ранният запазен спомен за празника е от XII век, а през Възраждането започва светското му честване. В съвременната историография се смята, че за първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Пловдив по инициатива на Найден Геров се отбелязва празника на създателите на глаголицата. В днешно време 11 май се чества като църковен празник на Светите братя, докато 24 май се утвърждава като празник на българската просвета и славянската култура.

Св. Св. Кирил и Методий са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространяване на християнството сред славяните. Папа Йоан Втори ги обяви за покровители на Европа.

В народното съзнание 11 май е ден за гражданско тържество и църковна прослава, изразяващ духовните въжделения на българите за независимост, просвещение и национално въздигане.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...