Menu
Max_Weber

Преподаватели на ВУСИ с лекции в чужбина

Експертите на Висшето училище по сигурност и икономика предизвикаха истински фурор сред студентите в Ниш Експертите на Висшето училище по сигурност и икономика предизвикаха истински фурор сред студентите в Ниш

Зам.-ректорът на Висшето училище по сигурност и икономика доц. д-р Томо Борисов и деканът на учебно-научния център „Национална сигурност и обществен ред” проф. д-р Никифор Стефанов изнесоха лекции в Сърбия. Академичният курс е по противодействие на организираната престъпност и беше представен във факултета по право, сигурност и мениджмънт в Ниш, с който вуза сключи споразумение за сътрудничество. Специален гост за презентацията на преподавателите от ВУСИ беше началникът на полицията в град Ниш.

В лекцията си пред студентите от специалност „Сигурност” доц. Борисов представи пътищата за извеждане на дефиницията и основни характеристики на понятието „организирана престъпност”. Зам.-ректорът на ВУСИ акцентира върху една от най-разпространените й прояви – трафикът на хора. Уродливото явление подкопава основните принципи на законовия ред, демократичните устои на обществото и нарушава човешките права. На базата на специализирани източници на информация и системен анализ на мигрантската вълна, заливаща Европа, доц. Борисов посочи причините и каналите за трафик на хора. Експертът по сигурността подробно описа и процесите по набиране, транспорт и експлоатацията на лицата, решили да влязат в държавите на Балканите и Европейския съюз. Зам.-ректорът на ВУСИ изтъкна достойнствата на ООН и разгледа дейността на мисията в България на Международната организация за миграцията. Тя съдейства на страните в борбата с трафика на хора, подпомагането на непълнолетни, както и доброволното завръщане и реинтеграция на мигрантите. Вместо заключение, доц. Борисов предложи на студентите и полезни съвети – как да се предпазят да не допуснат да станат жертви на нелегалните трафиканти.

Деканът на учебно-научния център „Национална сигурност и обществен ред” във ВУСИ проф. д-р Никифор Стефанов изнесе лекция „Незаконното разпространение на оръжия за масово унищожение, изделия и технологии с двойна употреба”. В нея проф. Стефанов нестандартно, в разрез с класическите модели за структуриране на презентация пред студенти, зададе въпроса „Кое налага въвеждането на тези ограничения и забрани?”. До отговорът му младите хора достигнаха след като научиха за основните характеристики на оръжията за масово унищожение, както и пътищата за недопускането им за разпространение. Запознаха се с класификацията, поразяващите фактори и начините за защита от тях. Проф. Стефанов представи пред студентите и действащата нормативна уредба на Европейското и национално законодателство в областта и завърши с примери от практиката за определяне на изделия, попадащи в списъците на контролираните от службите за сигурност.

Лекциите на преподавателите от ВУСИ предизвикаха истински фурор сред младите хора, които и след края на часовете продължаваха да ги затрупват с въпроси. Студентите искаха да попият от експертния им опит, да повишат знанията си и да бъдат полезни на своята страна в процеса на преодоляване на кризата с мигрантите. Цялото ръководство на факултета, мажоритарният му собственик проф. д-р Светолик Костадинович и началникът полицията в Ниш дадоха изключително висока оценка на лекционния курс и поискаха доц. д-р Томо Борисов и проф. д-р Никифор Стефанов отново да изнасят лекции. Преподавателите на ВУСИ поеха ангажимента пак да гостуват и да запознаят будната аудитория с актуалните новини и последните тенденции в областта на националната защита.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...