Menu
Max_Weber

Меглена Кунева: Реформите в образованието са в унисон с обсъжданите в ЕС мерки

Реформите в българското образование - както в училищното, така и във висшето са в унисон с реформите, които в момента се обсъждат на ниво Европейски съвет. Това заяви в Брюксел вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, която участва в редовното заседание на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС.

Нещата, с които се бори българското общество и българската икономика, са типични за почти всяка една европейска държава. В момента едва ли има страна, която да може да каже, че има пълно съответствие между уменията, с които младите хора излизат от образователната система, и уменията, необходими за трудовия пазар, коментира още Кунева.

Тя посочи, че страните в ЕС имат възможността да обсъждат добри практики и да се сравняват, което развива всички. Страните, които успяват са тези, които в тясно взаимодействие с бизнеса създават още от ранна училищна възраст умения за предприемачество, както и онези държави, които подкрепят професионалното и дуалното образование.

Българското правителство ще предприеме необходимите мерки по тези две линии, както и по отношение на висшето образование. С промените в Закона за висшето образование се дава предимство на приоритетни професионални направления, за които има глад на пазара на труда, както и се разписват защитени специалности. Те може да не са актуални днес, но произвеждат редки специалисти и трябва да ги запазим, за да може да ги използваме при нужда, каза още Кунева и даде като пример за такива т.нар. екзотични филологии.

Вицепремиерът съобщи още, че на съвета е бил обсъден и въпросът за образованието на мигрантите. Тези, които вече са в Европа трябва да могат да се включат на пазара на труда, затова е важно образование не само за децата, но и за цялото семейство - както по език, така и за умения. Друг важен акцент е в ЕС да се намери форма на признаване на квалификациите от трети страни, за да може да се използва по-пълноценно икономическият потенциал на бежанците.

Преди началото на съвета вицепремиерът Кунева проведе среща с еврокомисаря по образованието, младежта, културата и спорта Тибор Наврачич, когото запозна с предприеманите от МОН конкретни стъпки, произтичащи от промените в Закона за висшето образование и новия Закон за училищното и предучилищното образование. Радвам се, че българското правителство получава подкрепата на Европейската комисия за провежданите реформи в образованието, коментира Кунева. Двамата обсъдиха визитата на еврокомисаря Наврачич в София на 8 април тази година.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...