Menu
Max_Weber

Кунева представя Стратегията за научните изследвания на еврокомисар Моедаш

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева запозна днес с проекта на актуализираната Стратегия за развитие на научните изследвания еврокомисаря по изследвания, наука и иновации Карлош Моедаш. Проектът ще бъде официално представен идната седмица.

Кунева посочи, че Стратегията отразява препоръките на доклада на Европейската комисия и Инструмента за подкрепа на политиките (Policy Support Facility), изготвен миналата година. Тя изцяло се съобразява и с приоритетите на Европейското изследователско пространство, а именно: реформа на научната система, засилване на човешките ресурси, отвореност на науката и трансфер на знания.

Еврокомисарят Моедаш изрази подкрепа за представената стратегия, като изтъкна, че партньорството между България и Европейската комисия ще продължи и по отношение на изпълнението й, след като тя бъде приета, за да може да се гарантира както реализирането на набелязаните стъпки, така и плавното и успешно стартиране на оперативната програма в частта й за наука.

Министър Кунева е в Брюксел на Съвета по конкурентоспособност, формат Наука, където ще се обсъждат предизвикателствата пред Европейското изследователско пространство и създаването на Европейския иновационен съвет.

По-късно през деня вицепремиерът Кунева и зам.министърът на образованието и науката проф. Иван Димов ще се срещнат и с професор Люк Суте,  ръководител на международния панел за оценка на научно-иновационната система на България, проведена през 2015 г.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...