Menu
Max_Weber

Новите учебници ще бъдат готови навреме

Учебниците за втори и шести клас ще бъдат готови навреме за началото на новата учебна година. Ако възникнат някакви логистични затруднения при доставката на хартиените екземпляри, първите уроци ще бъдат предоставени от издателствата в pdf формат още на 15 септември т.г.

Учебниците за осми клас също ще бъдат навреме в търговската мрежа, а тези за първи и пети клас – в училищата.

Такива ангажименти поеха членовете на Асоциация „Българска книга“ на поредна среща в Министерството на образованието и науката. МОН и издателите се разбраха да бъдат съкратени някои от сроковете за оценка на учебниците, тяхното отпечатване и доставка в училищата. 

Бързането се налага от факта, че заповедта за откриване на процедура по оценяване и одобряване на проекти за учебници за втори, шести и осми клас е издадена на 28 април 2016 година, а срокът за подаване на проектите е 12 месеца. Това означава, че няма как оценяването и одобряването на учебниците да започне преди началото на май тази година.

По-кратък ще бъде периодът, в който ще работи контролната комисия, както и срокът, в който готовите проекти ще бъдат доставени в училищата, за да могат да бъдат одобрени от учителите за пригодност. Ще се намали и времето, за което ще бъдат преглеждани документите на кандидатстващите издателства.

Издателите ще получат в самото начало на процедурата по оценяване и одобряване и кодовете, по които училищата избират учебници. Предстои МОН да изготви окончателен график за дейностите, свързани с оценяването, одобряването, отпечатването и доставката на учебниците.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...