Menu
Max_Weber

Проф. Андрей Пантев и проф. Димитър Саздов бяха специални гости при откриването на Дискусионен клуб „Полемика“ на ВУСИ

Проф. д. ист. н. Андрей Пантев и проф. д. ист. н. Димитър Саздов бяха специални гости при откриването на Дискусионен клуб „Полемика“ на Висшето училище по сигурност и икономика. Проявата е по инициатива на Студентския съвет (СС) на ВУСИ и е подкрепена от ръководството на вуза.

„Приветствам желанието на нашите студенти да се срещат и разговарят с изявени представители на академичната общност, видни общественици и доказани професионалисти“, заяви в встъпителното си слово ректорът на ВУСИ проф. Георги Манолов. Той подчерта, че дискусиите са преди всичко свободна обмяна на научни идеи, подходи и гледни точки. „Развитието на висшето образование и науката показват, че те са тясно свързани с непрекъснатия диалог между съревноваващи се идеи. Ето защо ние даваме възможност и подкрепяме стремежа на младите хора да участват активно в обмяната на позиции по различни проблеми“, допълни проф. Манолов.

„Благодарим на ръководството на Висшето училище по сигурност и икономика за отзивчивостта и безрезервната подкрепа, която получаваме“, заяви председателят на Студентския съвет Зорница Захариева. Тя подчерта, че дискусиите са насочени към всички млади хора и са отворени за възпитаници и на други университети. В „Полемика“ ще каним утвърдени личности с принос и постижения във всички области на обществения живот в страната, допълни председателят на СС на ВУСИ.

„За мен е огромна чест да бъда гост на дискусионния ви клуб“, каза проф. Андрей Пантев. Той не скри вълнението си от участието си в проявата и даде висока оценка на инициативността на младите хора. „Сигурно е по-лесно да бъдете на дискотека и да се забавлявате, отколкото да отделите няколко часа от времето си за остра полемика. За това ви приветствам и съм убеден, че усилията ви няма да са напразни. България има нужда от активни студенти, които не се притесняват да изразяват мнението си, аргументирано да влизат в спор и да защитават позициите си“, допълни проф. Пантев.

„Имам преки наблюдения върху хората, които се обучават във Висшето училище по сигурност и икономика, защото преподавам тук. Студентите винаги са били особено будни, проявяват любопитство и желание за непрекъснато развитие. За това не съм изненадан от тяхното желание да дискутират с нас, техните учители, различни теми в неформална обстановка.“ Това заяви проф. Димитър Саздов, който призова младите хора да популяризират идеята не само сред своите колеги, но да канят на бъдещите срещи всички, които проявяват интерес към обсъжданите теми.

Сигурността на Европа и България през призмата на миграционния натиск, предизвикателствата пред страната за председателството на Съвета на Европейския съюз, нуждите на бизнеса от квалифицирани кадри и възможностите за реализация след завършване на висше образование, бяха само част от въпросите, които студентите поставиха за обсъждане. Те влязоха в активен диалог с гостите на дискусионния клуб и показаха, че освен специализирани знания, притежават и богата обща култура.
На всички поставени теми проф. Пантев и проф. Саздов отговориха изчерпателно, но предвиденото време се оказа недостатъчно, за да се удовлетвори желанието на младите хора да попият от богатия житейски и професионален опит на гостите.

С удоволствие ще гостуваме отново, защото студентите на вуза показаха завидна активност, което може само да ни радва, споделиха проф. Пантев и проф. Саздов. Те се обединиха около мнението, че успешното бъдеще на Дискусионен клуб „Полемика“ на ВУСИ е повече от сигурно, тъй като дава възможност за свободна обмяна на научни идеи и професионални виждания, които ще доведат до качествено ново знание и ще провокират студентите към непрестанно усъвършенстване, което е в основата на успеха.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...