Menu
Max_Weber

Районният прокурор на Пловдив и преподавател във ВУСИ Чавдар Грошев с престижна международна награда

Районният прокурор на Пловдив и преподавател във Висшето училище по сигурност и икономика Чавдар Грошев беше отличен с грамота в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе. Наградата му беше връчена на тържествена церемония в община Благоевград от посланика на Република Италия у нас – Стефано Балди.

Прокурор Грошев бе отличен за висок професионализъм в работата си, за подкрепа на каузи в полза на обществото, за формиране на хуманни модели на поведение у подрастващото поколение. „Тази награда заслужават много достойни българи, които не се намират в момента тук, но дават своя ежедневен принос в борбата с престъпността“, каза Чавдар Грошев. Той е първият пловдивски прокурор, който получава тази изключително престижна награда. Районният прокурор на Пловдив получи и грамота за принос в борбата срещу разпространението и употребата на наркотични вещества, връчена му от името на Почетното консулство на Република Казахстан в България.
   
„Поздравявам административният ръководител на Районна прокуратура – Пловдив Чавдар Грошев за високите отличия. През годините той се утвърди като безкомпромисен професионалист и авторитетен лектор, който спечели уважението на академичната общност. Като част от преподавателския състав на ВУСИ г-н Грошев работи за повишаване на нивото в учебния процес, от което печелят нашите студенти и българското висше образование като цяло. Убеден съм, че районният прокурор на Пловдив ще продължава да бъде сред тези магистрати, които се борят с престъпността и с последователните си и методични действия ще спомага за увеличаване на сигурността в страната“, заяви ректорът на Висшето училище по сигурност и икономика проф. Георги Манолов.
   
Наградата в памет на Джовани Фалконе е учредена през 2009 г. от община Благоевград със съдействието на Посолството на Република Италия в България, с подкрепата на проф. Мария Фалконе и фондация „Джовани и Франческа Фалконе“. Чрез провеждането на ежегодния конкурс се подкрепят усилията на магистратите и полицаите в защита на обществените интереси и авторитета на професията, съдействие за ограничаване на корупцията и влиянието на организираната престъпност, както и за инициирането на разнообразни обществени каузи.
   
Сред носителите на наградата през годините е и магистратът Никола Гратери – един от най-известните италиански прокурори, борещ се с калабрийската мафия. Книгата му „Бялото злато“, в която се проследява широкия път на трафика на кокаина, се превърна в бестселър на книжния пазар в България. Премиерата на изданието за град Пловдив през 2015 година се състоя във Висшето училище по сигурност и икономика. На събитието гостува лично Антонио Никасо, който е съавтор на „Бялото злато“. Освен писател, г-н Никасо е университетски преподавател и световноизвестен експерт по въпросите на организираната престъпност. С отлично организираната премиера на книгата, която премина при висок обществен интерес и привлече вниманието на експертите, Висшето училище по сигурност и икономика за пореден път доказа, че е не само образователен и научен център, а и институция, която работи за популяризирането на практики, идеи и методи, подпомагащи повишаването на сигурността на всяка една държава.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...