Menu
Max_Weber

Министър Клисарова се срещна с учители от община Ракитово

„Исках да се срещна с вас, защото вашето мнение е изключително важно за мен и моя екип. Вие сте хората, които всеки ден сте в училище и най-добре знаете и виждате проблемите. Вие можете да дадете добрите идеи какво трябва да се промени в образователната система“, това заяви на среща с учители в община Ракитова министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

Тя беше на посещение в общината на 8 април 2014 г.


На срещата, която се проведе в читалището в Ракитово, присъстваха кметът на града Любомир Петков, народният представител Йордан Младенов, заместник-областният управител Дияна Варникова и началникът на РИО - Пазарджик Валентина Кайтазова.


Учители и директори на училища и детски градини от  общината поставиха въпроси, свързани с проекта за нов закон за средното образование, за учителските заплати, за финансирането, за учебните програми и планове, за учебниците и др. Те се интересуваха дали националните програми на МОН ще продължат и тази година, както и ще има ли удължаване на проектите, финансирани с евросредства.


По думите на министър Клисарова до края на април националните програми трябва да бъдат приети от Министерския съвет. Тя увери, че успешните проекти ще намерят място в новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.


 Проф. Клисарова обсъди с учителите стратегиите за квалификация на педагогическите кадри и за развитие на информационните и комуникационни технологии. Учители поставиха и въпроса за съдържанието на учебниците. Според тях те трябва да се пишат от учители, тъй като те най-добре могат да съобразят в кой клас какъв материал може да се преподава, така че да е интересен за учениците и най-важно - написан на достъпен език за всяка  възраст.


„Искам да ви поздравя, тъй като вие работите много с деца билингви и да ви благодаря, че полагате максимално усилия не само да няма отпаднали ученици, но и да имат добри резултати“, каза министър Клисарова. И обясни, че финансирането на училищата трябва да бъда обвързано с качеството на образование.


В Ракитово заедно с лидера на Евророма Цветелин Кънчев откриха  паметна плоча за загиналите роми, жертви на Холокоста. По думите на Кънчев над 1 милион са ромските жертви, загинали в концентрационните лагери през Втората световна война.


Министър Клисарова поздрави ромите за празника им 8 април. Тя поиска от жители на общината да подкрепят децата си, за да бъдат образовани. „Дуалната система или учене по време на работа ще даде възможност на младите хора да се обучават в професия и по-лесно да си намерят работа“, обясни министърът.


Пред паметната плоча бяха положени венци и цветя.

Източник: Пресцентър на МОН

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...