Menu
Max_Weber

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР АТАНАСКА ТЕНЕВА СЕ СРЕЩНА С ДИРЕКТОРИ НА УЧИЛИЩА И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ОБЩИНИ В ОБЛАСТ ПЛЕВЕН

Заместник-министърът на образованието и науката Атанаска Тенева посети  Търговската гимназия „Васил Априлов“ и Професионалната гимназия по механоелектротехника  „9-ти май“ в гр. Червен бряг.

Тя се срещна и с екипа на средищното СОУ „Д-р Петър Берон“ в града, където разгледа класните стаи на първокласниците,  реновирани и оборудвани по проект „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневната организация на учебния процес“.

В СОУ „Д-р Петър Берон“ заместник- министър Тенева участва в среща-дискусия с директорите на общинските и държавни  училища от общината на тема „Проблемите на образованието и взаимодействието между институциите“. На срещата присъстваха  началникът на Регионалния инспекторат по образованието - Плевен Албена Тотева, членове на постоянната комисия по образование, култура и вероизповедания към Общинския съвет и служители от дирекция „Хуманитарни дейности“ в общината.

„Дължа да отбележа, че отговорността за това, което се случва днес в училището е наша, на министерството, на учителите, на родителите, на цялото общество“, заяви заместник-министър Тенева при откриването на дискусията. „Именно затова връзката между училището и родителите и връзката между училището и общината е изключително важна и необходима при разпределяне на отговорностите. Без партньорството между институциите, училището и родителите трудно можем да вървим напред“, подчерта още г-жа Тенева.

На срещата бяха обсъдени въпроси за състоянието на училищната мрежа, за делегираните бюджети, за работата с родителите, за пълноценното използване на часовете за консултации по различни предмети, за работата по намаляване броя на напускащите училището деца, за привличане на младите учители, за мандатността на директорите и др.

По-късно в заседателната зала на Областния съвет в  гр. Плевен  заместник-министър Атанаска Тенева и г-жа Емилия Вълчовска, началник отдел „Професионално образование и обучение“ в МОН, участваха в среща-разговор с директорите на професионалните гимназии от областта на тема „Професионалното образование и обучение в област Плевен – акценти и приоритети“.  Според екипа на МОН  взаимодействието между училищата и бизнеса е от особена важност. Връзката между тях е изключително необходима при осъществяването на практиката, каквато се предвижда при дуалното обучение.  Като добра възможност в това направление в момента беше посочен и проект „Ученически практики“, изпълняван от МОН по ОП „Развитие на човешките ресурси“,  съфинансиран от ЕСФ, в който са се включили 24 професионални гимназии и спортното училище в област Плевен. „Обучението чрез работа е една възможна форма на обучение, форма на партньорство. За нас е много важен ангажиментът на конкретните работодатели. Когато се работи в координация и сътрудничество винаги има добри резултати“, заяви заместник-министър Тенева, разяснявайки акцентите в концепцията за промени в Закона за професионалното образование и обучение, които предстои да бъдат приети от народните представители скоро.

Източник: Пресцентър МОН

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...