Menu
Max_Weber

Наши изтребители тренират с НАТО-вски самолет С-17

Екипажите на българските изтребители МиГ-29 тренираха за първи път със стратегически военнотранспортен самолет С-17 „Globemaster”.

Тренировката е част от подготовката по мисията за контрол и охрана на въздушното пространство (Air Policing). 

Полетите са част от засилените контакти на Командването на ВВС с авиациите на партньорски държави от НАТО за съвместни тренировки по Air Policing.  Идеята е прелитащи над наша територия  военно-транспортни самолети на Алианса да влизат в ролята на цел. Така се постига реализъм в подготовката, разширяване на сътрудничеството с партньорите от НАТО и подобряване на координацията с ДП „Ръководство на въздушното движение”.

Вчера военните ни пилоти действаха по непознат „нарушител”, летящ на голяма височина и скорост в условията на интензивен въздушен трафик на гражданската авиация. Освен  тренировка по Air Policing , екипажите отработиха и борба с потенциална цел тип „Ренегат” - граждански самолет, използван с терористични намерения.

Командир-инструктор на „самолета-цел“ беше българският пилот капитан Николай Чапразов, помощник-директор по операциите на ескадрилата за стратегически въздушни превози в базата на НАТО Папа, Унгария.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...