Menu
Max_Weber

Военният министър: НАТО прави контролен център в София

НАТО няма да изгражда военна база в Шабла. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на лидера на Атака Волен Сидеров, информира Dariknews.

НАТО обаче ще изгради контролен център в София.

„Въпросът за изграждането на команден център на НАТО и военна база до Шабла не е стоял на вниманието на Министерството на отбраната. На основание на решение на МС от 03.09.2014 г. по време на срещата на върха в Уелс, българската държава е изразила подкрепа към решението на 28-те държави членки на НАТО за предприемане на необходимите мерки за гарантиране защита на страните от Алианса в отговор на съвременните заплахи", обясни министърът.

По думите му една от предвидените мерки касае създаване на структури на НАТО за командване и управление, които да подпомагат изпълнението не мерки за гарантиране на сигурността на страните от Алианса:

„Основното им предназначение е координиране и подпомагане планирането и провеждането на многонационални учения и тренировки на НАТО, синхронизирането с националното планиране, както и осигуряване на приемане и настаняване на други формирования от Алианса. Към настоящия момент се предвижда структура на НАТО за командване и управление да бъде разположена в София, като 50% от личния състав ще бъдат военнослужещи от страните членки на НАТО".

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...