Menu
Max_Weber

Европейските консерватори поканиха в групата си "България без цензура"

"България без цензура" получи европейско признание месец преди вота за ЕП. Европейските консерватори и реформисти поканиха партията да стане член на тяхната група в Европейския парламент. За офертата специално в България за среща с ръководството на ББЦ пристигнаха председателят на ЕКР в Европарламента Мартин Каланан и главният секретар на групата Франк Барет.

Офертата е привлекателна за българския национален интерес, защото консерваторите са за една Европа, в която е гарантирана националната идентичност на народите, коментира поканата лидерът на ББЦ Николай Бареков. Той посочи, че ББЦ е партия само на три месеца и вече е не само една от най-големите формации у нас, но това посещение доказва, че вече сме признати и в Европа.

"Нашата група се бори за осъществяване на политически реформи. Вярваме, че максимално ЕС трябва да свърши това, което трябва, но националната държава, парламентът трябва да вземат своите вътрешни решения за България, както и парламентът на Великобритания трябва да взема вътрешните си решения", посочи Каланан. Той приветства "България без цензура" за битката, която партията обяви на корупцията. "Прекрасно е да имаме възможност да развиваме сътрудничеството си, особено за тези позиции на ББЦ. Запознати сме, че корупцията е голям проблем в България и държавите от Източна Европа. Политическите сили трябва да се докоснат до този проблем", коментира гостът.

"Тук съм, за да проведем разговори с ББЦ, която има вече доста влияние в политическите условия в България. Имаме дългогодишни контакти в България, благодарение на нашия приятел Димитър Абаджиев. Когато се основаваше нашата група преди 5 г. той беше един от първите, подписал декларацията. Много е хубаво да възобновим нашите политически взаимоотношения в тази прекрасна страна", обясни Каланан. Той посочи, че интересът на консерваторите към "България без цензура" е и заради ангажираността на партията към развитието на малкия и среден бизнес. Безработицата в Европа може да бъде решена именно с развитието на този бизнес, посочи пратеникът на Дейвид Камерън.

На срещата с гостите от Великобритания днес присъстваха двамата зам.-председатели на формацията Рада Коджабашева и Росен Петров както и депутатът от ГЕРБ, който предстои да напусне групата на Борисов в Националния парламент и да се присъедини към ББЦ. Бареков не съобщи неговото име, като каза, че се пази в тайна до момента, в която народният представител напусне.

"По отношение на "Чисти ръце", ние споделихме нашите виждания и споделихме, че този закон трябва да има и европейски обхват. В дома на ЕС се разхождат 2-3 разбойници, които трябва да бъдат заловени и поставени на място, каза Бареков, визирайки Борисов и Станишев", коментира Бареков подкрепата, която получи за закона от Каланан. Лидерът на ББЦ посочи, че в момента Мартин Шулц и Сергей Станишев си позволяват див предизборен популизъм, защото обещават пари, които нямат. Неадекватно е и поведението на г-н Юнкер, част от тази неадекватност я виждаме и в подкрепата му за един отявлен криминален елемент какъвто е Борисов, коментира още той. Бареков добави, че на тези избори българите няма да избират между г-н Шулц и г-н Юнкер, които се борят за поста еврокомисар, у нас изборът е между статуквото и новото, което сме единствено ние. "В този ред на мисли очакваме от г-н Каланан и Камерън да извадят още една сериозна кандидатура за Европейски комисар, която кандидатура да е обединителна", каза Бареков. Каланан допълни, че нито Мартин Шулц, нито Жан-Клод Юнкер ще бъдат подкрепени от консерваторите за председателското място на ЕК, защото искат повече намеса на Европа в държавните дела на страните-членки. Те представляват старите и уморени идеологии от 50-те години, а ние имаме нужда от нови възгледи за Европа. На свой ред Бареков посочи, че в Европа има нови реалности, а тя се движи по старите си коловози. Той сподели оценката на г-н Каланан, дадена по време на срещата, че големите промени в Европа идват след 5-6 години. "В момента Европа се раздели на 3 писти – в първата са Германия и Великобритавия, във втората са всички останали без България, а в третата е самата България. Ние трябва да пригодим ЕС до новите условия.

Българската система за сигурност и правосъдната имат много нисък авторитет в Европа, защото там се знае всичко за нас, каза зам.-председателят на ББЦ Росен Петров. Няма нужда да се заблуждаваме, че европейските служби не знаят нищо за нас и че не докладват на своите правителства, жестоко се лъжем. Великобритания иска от нас да имаме силна полиция и силна армия, Америка го иска, всички го искат. Но е пълен смях когато се разбере, че имаме четири самолета. Тепърва трябва да гоним Европа, но до там има много път.

Източник: Пресцентър "България без цензура"

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...