Menu
Max_Weber

Държавата да върне безплатния спорт за децата

Нужна е нова държавна политика, която да стимулира спортуването на децата. Тази теза защитиха лидерът на "България без цензура" Николай Бареков и Нешка Робева по TV7. Те са категорични, че спортните клубове трябват да станат отново безплатни за подрастващите, а материалната база трябва да се подобри.

Днес е един от най-щастливите ми дни през последните седмици. Снощи открихме предизборната кампания. Бързахме да сме първи, сподели Бареков. "Не искам да си давам оценки, но се опитвам да съм добър баща. Имам обаче един проблем - нямам достатъчно време за семейството си. Всяка свободна минута, която имам я прекарвам с малкия Николай", разказа Бареков. Той е категоричен, че спортът трябва да се практикува, защото силна нация е здравата нация". "Имащите власт да осъзнаят, че с инвестиция в спорта инвестират в редица други дейности - ще се отделят по-малко пари за здравеопазване и ще има здрави работници", каза Робева. Тя също поиска държавна политика и материално-техническа база.

Нешка, която бе гост с Бареков в "Жените говорят", даде пример със САЩ, където колежанинът или спортува, или танцува и това е нормалната практика. Така децата могат да бъдат спасени от улицата и от лошите навици чрез спорта, но големият проблем у нас, е че те нямат достъп до залите. Дори един родител да има желание детето му да посещава кръжоци и да спортува, често хората нямат пари и това ги лишава от възможността чрез спорта да възпитават рожбите си.

Промяна трябва да има и то с намеса на държавата, за да стане безплатен достъпът до кръжоците и извънкласните дейности, настоя Робева. Елитните ни спортисти по олимпиадите бяха сменени по почетните стълбички от европейски и азиатски, но там се хвърлят сериозни пари за спорт, допълни Бареков. Нешка от своя страна илюстрира с факти плачевното състояние на спорта - 250 обучени български треньори в момента работят извън страната."Тук да се занимаваш с подобна дейност, означава да не знаеш дали ще получиш онова, за което си се договорил, а това означава да си в неизвестност дали утре ще можеш да подсигуриш детето си и ще имаш ли зала. В момента, в който на нас ни се сложи наем за зала, ние автоматично напускаме, защото не сме в състояние да плащаме", обясни треньорката.
Гостите в студиото посочиха и като проблем и липсата на добра спортна база. Базите започват да се превръщат в сериозен проблем, допълни Робева. Тя даде пример със Спортен клуб "Левски", от който държавата иска милион и половина наем и то за три години назад. "От къде тези пари? А кой прокара този закон – Весела Лечава и БСП. Защо трябва да унищожаваме спорта?", попита Робева.

Гостите подчертаха, че е нужно хората да се обединят от обща кауза. Такава е идеята на турнето, което започнахме заедно с Нешка, обясни Бареков. И двамата изразиха съжаление, че доброволчеството е много слабо застъпено, а за да се възроди е нужна отново държавна политика.

Източник: Пресцентър "България без цензура"

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...