Menu
Max_Weber

Министър Найденов: Спасихме от съкращение 800 души

"Радвам се, че регионалната служба „Военна полиция“ в Бургас получава нова сграда, която предлага съвременни условия за работа и за реализация на отговорностите и задачите на служителите“, каза министърът на отбраната Ангел Найденов при откриването на новия офис на служба „Военна полиция“ в Бургас.

Той подчерта, че служба „Военна полиция“ е важна част от Въоръжените сили на Република България и изрази гордост от начина, по който служителите от структурата изпълняват успешно и достойно своите професионални задължения за опазване на реда и предотвратяване на престъпленията в редовете на Въоръжените сили.

Министърът на отбраната Ангел Найденов се срещна с ръководствата и членовете на СОСЗР, Съюза на ветераните от войните и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите от Бургас и с областните ръководства на СОСЗР от Ямбол, Стара Загора и Сливен. Министър Найденов ги запозна с реализираните политики на ръководството на ведомството, свързани с възстановяването на престижа и достойнството на военната професия, с изпълнените ангажименти в социалната сфера, както и с активната политика на министерството за подпомагане на военнопатриотичните организации и съюзи. На срещата членовете на родолюбивите съюзи изразиха категоричната си подкрепа и висока оценка за възстановената от министър Найденов социална политика в армията. На срещата присъстваха още командирът на ВМС контраадмирал Румен Николов, директорът на служба „Военна полиция“ полковник Борислав Сертов и командирът на Военноморска база-Бургас комодор Митко Петев.

В отговор на журналистически въпрос за избора на нов тип боен самолет министър Ангел Найденов каза, че вече е изпратен в Министерския съвет информационният доклад с резултатите от работата на проектния екип от Военновъздушните сили и под контрола на ръководството на Министерството на отбраната. Той поясни, че в доклада са очертани две възможности, които могат да бъдат реализирани. „Едната възможност е да продължаваме с поддържането, придружено с модернизиране, на изтребителите, с които разполагаме, по начин, който да ги прави напълно съвместими с военновъздушните сили на страните членки на НАТО“, каза министър Найденов. По думите му втората възможност е да стартираме проекта за придобиване на нов тип боен самолет. След решение на Министерския съвет предложението трябва да бъде внесено за окончателно одобрение в Народното събрание.

На въпрос за доклада на НАТО министър Найденов обясни, че в него България фигурира с негативна бележка и тя е основно по неизпълнение на проекти за превъоръжаване и модернизация, което затруднява изграждането на онези способности, които вече сме заявили пред нашите партньори.

Министърът на отбраната акцентира върху успеха на сегашното ръководство на министерството да спаси от съкращения близо 800 военнослужещи и цивилни служители, въпреки заложената численост на Българската армия в приетия през 2010 г. План за развитие на Въоръжените сили. „Няма да позволя съкращаване на военнослужещи, заради които бих могъл да намаля боеспособността и капацитета на Българската армия, или на такива, които не са придобили право на пенсиониране“,беше категоричен министър Найденов.

Той информира, че Министерството на отбраната приключва процедурата по прехвърляне на имот в центъра на Бургас на терен от над 8 дка. „Срещу което имаме възможност да получим ремонта на сградата на служба „Военна полиция“ и още два общински имота. На тях можем да строим жилища или сгради, които са за нуждите на Министерството на отбраната“, заяви министър Найденов. Той каза, че в община Бургас ведомството има 38 имота, за 25 от които има съставени документи за собственост – публична, държавна или частна.

Източник: Пресцентър Министерство на отбраната

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...