Menu
Max_Weber

Гласувам, защото се интересувам!

През пролетта на 2014 година всички граждани от държавите-членки на Европейския съюз, които имат право на глас, ще направят своя избор за нов Европейски парламент и съответно нова Европейска комисия. От България ще бъдат изпратени 17 евродепутати, които ще изберем заедно на 25-и май.  Според статистически данни избирателната активност на проведените до този момент в България европейски избори през 2007 г. и 2009 г. е по-ниска от средната за ЕС, а изследване от Евробарометър сочи, че повече от една трета от младите хора в България категорично не биха участвали в изборите за български представители в Европейския парламент през 2014 г.

Местните власти, представителите на НПО сектора, на академичните среди и студентските и гражданските организации, както и българските граждани в чужбина се нуждаят от повече информация относно историята, смисъла и процедурите на европейския вот, както и за значението, което резултатите от него имат за всеки от нас.
 
„Гласувам, защото се интересувам!” е проект на Дипломатическия институт към МВнР за стимулиране на участието на младите хора в изборите за Европейски парламент през май 2014 година. Проектът включва публични дискусии на министър Кристиан Вигенин със студенти в университети в Пловдив, Бургас и Варна; публикуване на информационни материали в български медии; онлайн кампания с уебсайт www.glasuvam.eu, фейсбук страница и конкурс за видеоклип на тема „Моят глас Европейски парламент”.

В партньорство с Информационното бюро на ЕП в България и Rock the Vote България се реализира викторина на европейска тематика с известни личности, журналисти и блогъри, и събитие на открито на 9 май по повод Деня на Европа в София.

Източник: Пресслужба Министерство на външните работи

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...