Menu
Max_Weber

Ивайло Калфин настоя нивата на бедност и заетост да влязат в макроикономическите критерии

България трябва да има много ясна цел накъде иска да върви и докъде иска да стигне. Най-важната тема за страната ни е тази, която би трябвало да обедини българските граждани и българските партии. Според нас в АБВ най-големият проблем за българските граждани са доходите и по-скоро огромните несправедливости и различия, които има в страната ни. Това заяви водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин в предизборния диспут на БНТ.

В контекста на огромната бедност у нас, Ивайло Калфин посочи, че ЕС не плаща пенсии и заплати, но той дава огромни инструменти, които могат да подпомогнат малки и средни предприятия, които могат да подпомогнат инициативните хора и като цяло биха могли да бъдат разпределени много по-разумно от начина, по който се прави това в момента. Той подчерта, че сега много малко хора и фирми получават голямата част от сумите от еврофондовете.

Най-важното е България да може да си постави цели, за да може да ги отстоява с различните инструменти, вкл. и ЕС, каза евродепутатът.

Ивайло Калфин е категоричен, че е възможно да се повишат доходите на българите чрез евросредствата, макар и не директно. „Когато си представим, че годишно в България влизат над 4 млрд. лв, редно е да се замислим къде отиват. Те отиват в малко хора, а по-голямата част от българите не разбират нищо от тях. Това само увеличава неравенствата”. Калфин обясни, че това положение може да се промени и има няколко начина за това. Той посочи, че ЕС наистина дава възможности, но е много важно страната ни да има такава политика, която да дава възможности за използване на тези алтернативи. Според Калфин идеята за базов минимален доход в Европа е много добра и едно много по-справедливо преструктуриране на данъчната система - данъците в България се плащат от бедните хора. Калфин припомни, че банките също не плащат данъци. „Страната ни е една от тези, които отказват да въведат данъка за финансовите транзакции, но това е един от приоритетите на европейските социалисти”, допълни евродепутатът. „От тези 4 милиарда лева, които идват от Европа, ние трябва да си представим каква икономика искаме – тя не става само с преразпределяне на парите. В икономиката ни са необходими структурни промени”, каза Калфин.

Ивайло Калфин заяви, че един от приоритетите на групата на социалистите е да влязат в макроикономическите критерии нивата на бедност и заетост, така че като се прилагат дадени мерки, да се вижда ефектът.

На въпрос – как трябва да работят българските евродепутати, за да могат да отпаднат ограниченията на трудовия пазар в Европа, Калфин обясни, че формални пречки в момента за българите няма. Той допълни, че е работил през последните пет години в тази посока и смята да продължи да го прави. „Тук става въпрос за представяне на статистика, за ангажиране на ЕК и прилагане на всички механизми за защита на българските граждани. Той подчерта, че е особено важно да се даде възможност на българите да могат да се върнат да живеят в България, когато пожелаят и за това не бива да има административни пречки – да са преносими здравните им осигуровки в България и в обратна посока, да се признават дипломите – и училищните, и университетските, включване на българския език като матуритетен предмет, за да могат децата, които завършват в чужбина, да се върнат след това в България.

Калфин е категоричен и че образователната система в България трябва да бъде изцяло променена и за целта налице са много различни видове работещи европейски практики. За пример той посочи професионалното образование или т. нар. „дуална система”, качеството на стажовете, държавното заплащане на стипендиите на отличните студенти.

По темата Русия-Украйна, Ивайло Калфин е категоричен, че това е един глобален конфликт между Русия и Запада и България няма нужда да интернализира този конфликт. „Ние си го пренесохме като вътрешен конфликт в България”, смята той. „По темата всеки политически процес трябва да бъде подкрепен. Това, за което България трябва да настоява, е войната в Украйна да спре и да се вземат необходимите мерки за целта. Що се отнася до санкциите, те няма да проработят – няма да донесат никакъв ефект, нито ще омиротворят ситуацията, категоричен е евродепутатът. Той смята, че опасността от енергийна криза е реална. Алтернативата е газ от Гърция, който е с 50% по-скъп, каза още Калфин. И отново посочи липсата на действие по проектите „Белене” и „Южен поток”.

Що се отнася до финансовата и енергийна независимост на България, тя е напълно възможна, смята Калфин и посочи начините за това. „Една от идеите на България за изграждане на нов европейски енергиен съюз и закупуването на газ общо от европейските страни, второ – изграждане на големите инфраструктурни проекти в енергетиката – „Южен поток” и „Белене”, на трето място – изграждане на една енергийна система в България, която все още има капацитет и е важна за целия регион. Той отново посочи, че тогава, когато се говори за финансова независимост, трябва да се отчитат работните места и бедността като фактори. 

Източник: Пресцентър АБВ

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...