Menu
Max_Weber

Бойко Борисов: За разлика от другите управници, президентът Путин е идвал при мен

„Президентът Путин отново си изигра картите най-добре от всички. Той на няколко пъти удържа много добри победи. Когато трябваше да бъде смирен, беше, за да се проведе олимпиадата в Сочи. Преди отстоя интересите си в Сирия, сега в Украйна”. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов пред репортери в парламента.

Борисов посочи, че от действията на президента Путин за изтегляне на войските от границата е убеден, че на него война не му е нужна, защото всеки, който познава Украйна с нейните 50 милиона, знае колко пари трябват за там. „Давам си сметка, че ЕС и Русия са на едно мнение. Европа война не може да понесе. След тази тежка финансова икономическа криза, една подобна военна авантюра, ще е пагубна и за Русия, и за ЕС. Убеден съм, че всички си дават сметка”, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

„За разлика от другите управници, президентът Путин е идвал при мен, разговаряли сме по телефона. Винаги съм отстоявал позициите си. Затова спрях „Бургас – Александруполис”, АЕЦ „Белене”, защото не бяха изгодни за България. Но с две ръце казах, че ще подпиша „Южен поток”, защото е изгоден за България. За разлика от тези, аз съм си направил авторитет при тези лидери”, заяви експремиерът Борисов. Според него кризата в Украйна ще свърши, докато парламентът приеме позиция.

„Категорично сме за европейски енергиен съюз, защото сме - братска Русия продава на братска България най-скъпия газ в Европа. Ако има енергиен съюз, ще имаме по-ниска цена на газа. Винаги съм казвал, че България има огромни източници на газ. В Северна България, около Червен бряг, има огромни находища на шистов газ. Рано или късно, технологията на шистов газ ще стане такава, че няма да е опасна за околната среда и България ще има повече енергия, отколкото държавите в Европа”, каза председателят на ГЕРБ. Той обясни, че напълно подкрепят проекта „Южен поток”, но при спазване на европейското законодателство. „Това е възможността и български газ да тече по тръбите на „Южен поток”. Защо не се съгласяваме с това? Какво против имаме? Не е ли това наш национален интерес?”, коментира Борисов.

„Един от най-големите проблеми е подготовката на управляващите да загубят делото по арбитража в Париж. Това е най-големият проблем за държавата – това са 1 800 000 000 евро, към 3,6 млрд. лева. Умишлено водят това дело към загуба”, подчерта Бойко Борисов. Според него вече една година Станишев и компания не подписват договора за „Белене”, защото ако бъде подписан, няма да има дело. „Веднъж ни караха да правим референдум, втори път платихме 14 млн., обещаха, че ще правят „Белене”. Ако подпишат днес за „Белене”, отпада арбитражът в Париж. Умишлено водят делото към фалит, за да загубим милиард и 800 млн. евро, които ще ги загуби НЕК, която е 100% държавна, и всички българи ще се бръкнат за тези пари. Опорните им точки са после да кажат, че ГЕРБ е бил виновен. Умишлено Станишев и Стойнев водят делото към фалит”, посочи още Бойко Борисов.

„Този парламент действително загуби всякакъв смисъл да съществува. Евтиният ПР, евтината предизборна кампания, БСП и тази пародия, в която се превърнаха днешните управници”, коментира Бойко Борисов. „Снощи за първи път гледах клиповете им – голям срам е било, голям смях. Някакви боксьорчета си бият крошета. Станишев не знам дали вече се изявява като боксьор. Такъв срам, такова падение на БСП не съм си представял, че един ден може да дойде”, изрази възмущението си лидерът на ГЕРБ.

Относно срещата на Пламен Орешарски с представител на ръководството на EVN, Бойко Борисов заяви: „Какво по-естествено от това, Орешарски да се срещне с австрийска компания – нали всеки инвеститор, всяка голяма компания, като дойдат, искат да се видят с първите мъже или жени в държавата. Особено, когато има такава тежка политическа конфронтация и нестабилност. Така че е нормално и Орешарски да се вижда, и президентът, и аз, и всеки, който по някакъв начин има отношение към привличане на инвеститори”.

Източник: http://boykoborissov.bg

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...