Menu
Max_Weber

Сергей Станишев: Този, който не помни своята история, няма бъдеще

Народни представители от Коалиция за БСП, начело с лидера на партията Сергей Станнишев, общински съветници, ръководството на левицата, членове и симпатизанти почетоха 9-ти май. „Искам да поздравя всички ветерани от Втората световна война и да отдам почитта на парламентарната група на КБ към загиналите в най-голямата битка срещу „кафявата чума” през 40-те години на двадесети век. Това каза председателят на БСП и ПГ на КБ и президент на ПЕС Сергей Станишев при поднасянето на цветя пред паметника на Съветската армия по случай днешния празник.

"Паметта им е жива за всички нас, защото този, който не помни своята история, няма бъдеще, затова днес, на девети май, цялата парламентарна група на левицата е тук, пред този паметник, за да почетем всички, които са загинали и всички, които са се борили срещу нацизма", каза още той. Станишев подчерта, че трябва винаги да помним, че фашистката идеология е жива и затова сме тук - като предупреждение.

"Днес е двоен празник - Деня на победата и Деня на Европа и тези два празника са много тясно свързани", категоричен бе той. По думите му без победата над нацистка Германия днес Европа нямаше да бъде същата и най – голямата поука от Втората световна война е необходимостта народите от Европа да живеят в мир, да има политически диалог и сътрудничество. Според него това е най-голямата отговорност пред хората от всички държави на континента, а това е фундамента и на европейската идея.  Лидерът на БСП подчерта, че за него този празник е и дълбоко личен, защото неговият дядо е воювал в тази война, а неговият баща е бил български антифашист и "това е в кръвта ми и тази мисъл е в моето сърце". "Днес на девети май отново съм тук, тук са и моите колеги  от БСП и партиите на Коалиция за България и винаги на този ден ще бъдем на този паметник", каза още той. Станишев заяви, че в  тези трудни седмици виждаме една неестествена ситуация - два братски народа - руският и украинският преживяват тежка криза. "Това не е естествено състояние и искам да заявя ясно БСП ще бъде политическата сила, която ще отстоява диалога и политическото решение за преодоляване на тази криза. Ние сме против насилието", заяви Станишев. Той коментира, че всички сме видели ужасни гледки от Одеса - омраза и насилие, което БСП осъжда категорично и се противопоставяме на него. Соцлидерът подчерта, че ще работи за това България да бъде мост за решаването на тази криза, да бъде инструмент на политическия диалог, защото има три основни позиции, които БСП отстоява и в парламента. По думите му първата позиция е за политическо решение на кризата, която изисква диалог, който не се получава чрез заплахи, ескалация на говорене и действия, не става и чрез икономически санкции. Като втора такава той посочи позицията  против икономически санкции спрямо Русия, защото те вредят на България и в крайна сметка отслабват Европа. "Имаме своята отговорност като политическа сила, а България като държава да гарантира мира, спокойствието, нормалния живот и връзките на българите живеещи в Украйна. Това са трите принципа, които ще отстояваме от тук нататък. Това трябва да се знае от българското общество", категоричен бе той.

Председателят на БСП подчерта, че партията винаги ще помни победата над фашизма, ще бъде тук и в действията и позициите си ще се води от  принципите на свободата, демокрацията, взаимното уважение и доверието сътрудничеството и солидарността. "Това са общочовешки дейности. За тях трябва да се борим всеки ден", заключи Сергей Станишев.

Източник: Пресцентър БСП

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...