Menu
Max_Weber

АТАКА: Изграждането на „Южен поток“ би увеличило политическото значение на България

Производството на енергия е геополитика и овладяването на тази сила винаги е била обект на търговски, студени и горещи войни“, заяви организаторът на кръглата маса на тема „Южен поток“ депутатът от "Атака" и зам.-председател на Енергийната комисия в парламента Магдалена Ташева. Според нея проектът е най-голямата инвестиция след АЕЦ „Белене” за четвърт век и тя трябва да бъде реализирана. Народният представител от АТАКА допълни още, че в ЕС трябва да се чуе мнението ни защо стоим твърдо зад участието си при изграждането на този газопровод.

Тя бе категорична, че утопията „енергийна независимост“ е изживяла  времето си. „Ние не можем да бъдем енергийно независими, но можем да заменим една енергийна зависимост с друга. Да заменим зависимостта от внос на руски енергоносители със зависимост от ислямски режими или катарския режим, саудитския режим. Това ли ни предлагат?“, попита народният представител от АТАКА и допълни, че това не е добро за България.Тя бе категорична, че газопроводът „Южен поток“ няма алтернатива, особено в светлината на събитията, които разтърсиха Украйна. „Да си представим, че поради нейното огромно дългово време, тя бъде принудена да приватизира своята богата, гъста, разклонена газопреносна система и там, на кранчето, застане коя да е чужда, примерно, западна, петролна или газова корпорация. Тя ще държи ръката си върху крана и по този начин може да диктува условия и на Европа и на Русия. С какво този вариант е по-добър“, заяви Тяшева/Според нея „Южен поток“ предлага алтернатива, дори събитията в Украйна да поемат по един крайно неблагоприятен път. „Южен поток“ ще ни помогне да избегнем вариантите, които видяхме 2009 г. през м. януари, смята тя. Ташева добави, че АТАКА гледа единствено българския национален интерес.

Източник: Пресцентър Атака       

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...