Menu
Max_Weber

Бойко Борисов: Задкулисието решава нещата в политиката, а не честната победа

Задкулисието решава нещата в политиката, а не честната победа, каквато направи ГЕРБ. Това каза в интервю за предаването на БТВ „Тази неделя” лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. „Аз ги победих на парламентарните избори, но това не ми донесе нищо. На първите избори за евродепутати, когато се явихме, ние пак победихме БСП, те бяха управляваща партия и също нищо не се промени. Задкулисието, подкрепата на „Атака” и на ДПС в случая води те да са на власт. С подкрепата на „Атака” и ДПС, Станишев при всички случаи е победител”, допълни още лидерът на ГЕРБ.

Борисов посочи, че не иска да води дебат със Станишев, защото той в момента е на нивото на евродепутат. „Ние искаме битката за ЕП да се води с европейска тематика, между хората, които ще ни защитават там. Аз съм преценил, че Томислав Дончев, Андрей Ковачев са изключително подготвени хора и когато застанат срещу Кунева, Калфин, хората ще разберат. Лидерската битка е между водачите на листите, затова се казват водачи. За нас с един глас да победим, си е победа”, заяви Борисов.

Бойко Борисов определи проектозакона за МВР като  абсолютна предизборна агитация: „Искат да измамят полицаите и пожарникарите като обещават, че ще им вдигнат заплатите 20%”. По думите му капанът в този закон е, че се премахва конкурсното начало и се изземват правомощията на президента и синдикатите. Освен това в бюджета на МВР за 2014 г. не са отразени новите моменти от проектозакона, които налагат увеличаването му с около 160 милиона лева. „Като кажеш на някой, че ще му увеличиш пенсията или заплатата, трябва да кажеш откъде, с кои пари или да си го написал, тъй като има закон за държавния бюджет. Когато се приема един нов закон, проектозаконът минава през министерствата и всяко министерство си пише становища. Най-важно, разбира се, е Министерство на финансите, защото накрая те плащат сметката. Проектозаконът за МВР е абсолютна предизборна агитация, защото няма пари. Те трябва да кажат – ще намалим пенсиите, ще вземем от заплатите. Откъде ще вземат пари да повишат заплатите на МВР? Ако ще вземат нов кредит, след това догодина да се взима нов кредит, по-догодина - нов кредит”, обясни Борисов невъзможността на управляващите да дадат ясно обяснение на промените, които готвят.

„Този парламент не трябва да съществува в този вид, това е незаконно и нелегитимно. Три партии, диаметрално противоположни – „Атака”, ДПС и БСП в средата, които смениха имената на българските турци навремето, да са в коалиция. Това е противоестествено”, заяви Бойко Борисов.  Лидерът на ГЕРБ посочи, че този кабинет няма тема, в която да е успешен и единствената оценка която може да се даде на управлението на кабинета „Орешарски” е двойка. „Няма една тема, в една посока, искам сега да измисля нещо да ги похваля и не мога – безработицата се вдигна – с 40 хиляди повече, дефицит, заеми, катастрофа в екология, енергетика. Сега с тези спрени проекти, българският бизнес фалира”, заяви още Борисов. „Не можем нито да клатим, нито да помогнем да падне. Това може да го направят само хората и в един момент, ако „Атака” и ДПС преценят, че е пагубно да стоят в обща коалиция”, допълни Бойко Борисов.

„Искаме вот на недоверие към кабинета, за да попитаме от парламентарната трибуна защо не се подписа „Южен поток””, каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Той припомни, че рамковото споразумение за проектите „Белене”, „Бургас – Александруполис” и „Южен поток” е било подписано още през 2006 г., а в продължение на три години, докато Сергей Станишев е бил премиер, проектите не са задвижени.  „Вече една година са на власт, какво им пречи да подпишат за „Южен поток”?”, попита той и потвърди за руско лоби. По думите му единствената причина да не бъде подписан договор за „Южен поток” по време на управлението на ГЕРБ е спорът с руската страна дали по тръбата на българска територия може да тече газ и от български находища.
„България има огромни залежи на газ. Питам Стойнев: защо да не може по тръбата освен руски газ да тече газ и от българските находища, защо не иска български газ да тече за Европа? Ако аз бях подписал такъв договор, щях да обрека нашите находища на газ да не бъдат транспортирани и продавани в Европа – това, което искат да направят в момента. Аз твърдя, че България след няколко години – не повече от три, ще изнася газ в огромни количества. Тогава ще направя един референдум и ще предложа първите 10 години българите да не плащат газ за отопление и домакински нужди, защото България има огромни количества газ”, посочи Бойко Борисов.

Източник: http://boykoborissov.bg

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...