Menu
Max_Weber

Президентът: Младите таланти да получат допълнително бюджетно финансиране

Школите по компютърно програмиране, преподавателите и научните институции, които подкрепят талантите на България, да получат допълнително финансиране както чрез европейските инструменти, така и от държавния бюджет. За това апелира президентът Росен Плевнелиев, който отличи победителя за сезон 2013-2014 г. в конкурса по компютърно програмиране CodeIT.

„България има силни школи по програмиране и математика, а такива резултати не се постигат от днес за утре“, коментира президентът на церемонията за връчване на наградите на победителите в конкурса CodeIT, който за трета поредна година се провежда под патронажа на държавния глава.

Президентът отново подчерта потенциала на страната ни да се превърне в регионален център в областта на информационните и комуникационните технологии. „Имаме шанс отново да позиционираме България на картата като регионален център на високите технологии, като държава на иновациите и като държава, в която младите хора опитват, учат се, рискуват и преди всичко действат“, каза държавният глава.

Росен Плевнелиев изрази благодарност към преподавателите и учените, към научните и държавни институции и към тези, които подкрепят младите таланти в областта на информационните и комуникационните технологии.

От 2014 г. конкурсът по компютърно програмиране CodeIT е международен, а победител в състезанието е украинецът Антон Райчук, който работи в клона на компанията Google в Цюрих.

Източник: Прессекретариат

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...