Menu
Max_Weber

Антония Първанова протестира в Плевен за по-добро здравеопазване

"Наблюдавам мощна вълна на натиск в цяла Европа  и ще съм особено щастлива и се надявам да доведе до включване на глава „Здравеопазване” в Договора за членсво в ЕС", заяви д-р Антония Първанова в Плевен.  С включването на тази глава ще е възможна обща европейска политика в сектора, а чрез общото законодателство ще се подобри организацията и финансирането  на здравеопазването. Глава „Здравеопазване” ще помогне и за създаването на стандарти за качество и за използване на фондовете максимално за осигуряване на достъпа на хората до медицински услуги, разясни д-р Антония Първанова, водач на евролистата на КОД- Антония Първанова, Илиана Раева-ОБ, НДСВ, СДП. В Плевен тя се включи в мероприятията по повод Европейския ден на протест на лекарите. 

В България през годините ние зачеркнахме в здравеопазването всичко, което мислихме, че е продукт на социализма  и сега се опитваме да направим някакъв капиталистически модел на здравеопазване, който обаче никога не сме прилагали, никога не сме виждали , никога не сме имали възможност да оценим неговите положителни и отрицателни страни, коментира д-р Първанова. И продължи така: „Само по представи  и разкази го прилагаме  и виждаме какво приложихме -  приложихме нещо, което съсипа съсловия в здравеопазването, съсипва здравето на българските граждани, приложихме нещо, което създава дискриминация , създава корупция, разбихме майчиното здравеопазване, детското здравеопазване , училищното , разбихме имунизационните си календари, разбихме мрежата долечебни заведения и достъпа до поиклинична помощ. Съсипахме болниците, разбихме спешната помощ, достъпа до фармацефтични услуги.”

После д-р Първанова сподели опита и вижданията си като един от водещите политици в здравеопазването на европейско ниво.
„Аз участвам в един екип от 30 души и се гордея, че съм единственият българин в този екип и единственият евродепутат. Нашата задача е да оценим модели, които гарантират достъп до здравеопазване, до качесвени медицински услуги за гражданите на ЕС , да се опитаме да ги приложим като пилотни проекти, финансирани с евросредства, за да може от тях да излезе подходящия модел за цяла Европа. Аз съм човекът, който с гордост предлагам системата за достъп до здраве, която имахме разгърната до 1989 г. Не искам това  да става обект на закачки и нямам предвид негативите от тогавашната система, заяви д-р Първанова.
Поясни, че има предвид позитивите й - разпределението на здравни заведения в цялата страна, възможността за здравни грижи, за повишаване на здравната култура, за профилактика и превенция.
„Ефектът от сегашния модел го виждаме днес всички – българите имат най-ниското ниво на  здравна култура, 75 на сто имат или неадекватно или опасно разбиране за здравословен начин на живот, имаме най-много затлъстявания, имаме най-много инсулти, инфаркти и сърдечни заболявания поради неправилен начин на живот , имаме висока степен на хора с репродуктивни проблеми, имаме висок брой на хора с диабет.
Моят принос като евродепутат и като водещ политик в европейското здравеопазване е  да предложа с  цялата отговорност и гордост позитивните елементи на българското здравеопазване, които имахме преди години и които гарантираха достъп на българските граждани преди да започнем експерименти, заяви още д-р Антония Първанова.

Източник: Пресцентър НДСВ

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...