Menu
Max_Weber

Сергей Станишев в Брюксел: Приетата от българския парламент декларация има значение и за България, и за хода на европейската кампания

Приетата днес декларация от НС във връзка с ескалацията на напрежение на етническа, религиозна и политическа основа има политическо значение за България и за хода на европейската кампания и за цялата обществена атмосфера в нашата страна. Това заяви президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев на брифинг пред журналисти в централата на ПЕС в Брюксел.

По думите му в последните дни и седмици виждаме една ескалация на остро, разделящо нацията и гражданите говорене и силно използване на националистическата карта в навечерието на европейските избори. „Видяхме провеждането на Луков марш в София, въпреки забраната - възхвала на една личност, която е свързана с фашизма в България и това, че България беше част от коалицията на фашистка Германия. Видяхме нападение в Пловдив над джамия. Чухме говорене в парламента, което е неприемливо и остро осъдително. Виждаме и други събития, които действително задълбочават противопоставянето между българските граждани“, поясни Станишев. Той определи това като е една много опасна тенденция. “Затова беше важно парламентът да заеме позиция, особено днес, в деня на Левски“, категоричен бе лидерът на европейските социалисти.


Всички се кълнем в Левски, но някои го използват за нечисти цели


„Всички се кълнем в Левски, в неговите идеали и завети, но понякога най-светлите личности от българската история се използват за нечисти цели“, допълни Станишев. В тази връзка той изтъкна важността парламентът да се противопостави на това политически разделение. „На разделението на основата на етнос и религия и противопоставянето на българските граждани и да се отправи обръщение към всички политически партии  в парламента, но и извънпарламентарните, за тяхната отговорност пред държавата ни и пред гражданите ни“, каза още президентът на ПЕС.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...