Menu
Max_Weber

Изборите ще са по пропорционална система

Изборите за народни представители ще се провеждат по пропорционална изборна система с регистрирани в многомандатни изборни райони кандидатски листи на партии и коалиции и инициативни комитети. Това решиха депутатите при второто четене на проекта за нов Изборен кодекс. При гласуване за кандидатска листа на партия или коалиция избирателят може да отбележи едно предпочитание (преференция) за кандидат в кандидатската листа, като по този начин изрази своето предпочитание (преференция) относно реда на подреждане на кандидатите от кандидатската листа, за която гласува.

От ПГ на ПП ГЕРБ предлагаха смесена система – пропорционална и мажоритарна, но идеята им не бе приета.Заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова припомни, че е гласувала против предложението на ГЕРБ, защото точно те отмениха мажоритарния избор. „Ако искаме да не компрометираме идеята за мажоритарен вот, нека го направим интелигентно, на стъпки и да бъдем искрени в това свое намерение”, каза Мая Манолова.


Срещу мажоритарния вот се обяви и Павел Шопов от „Атака”, според когото този вот е „ една голяма лъжа и спекулация”. Според него за мажоритарен вот може да се мисли  при изборите за кметове и президент, но не и за народни представители.
Според ГЕРБ пък пропорционалният вот дава възможност всичко да се решава по партийни форуми и чрез партийните каси.


Източник: Пресцентър Народно събрание

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...