Menu
Max_Weber

Бойко Борисов: Всяка партия, която твърди, че е национално отговорна, трябва незабавно да се махне от парламента

„Това правителство трябва да си отиде. Всяка партия, която твърди, че е национално отговорна, трябва незабавно да се махне от парламента”, това каза пред журналисти лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов преди срещата на върха на ЕНП в Брюксел. „Това важи за БСП, които се сринаха не само като резултат с тези преференции вече, че вътре разпадът им в партията е толкова голям, че Сергей Станишев не може да подреди партията си, камо ли държавата си. ДПС, ако продължи да подкрепя подобна коалиция, ще бъде съучастник в това. А пък „Атака”, след като загуби целия си авторитет пред обществото, ако продължи да подкрепя правителството на БСП и ДПС, ще бъде национално предателство”.

Според Борисов в дневния ред на Народното събрание трябва да има само една точка и тя е разпускането на парламента. Той изрази надеждата си, това правителство да си отиде възможно най-бързо и на последвалите предсрочни избори българите да дадат максимално голяма избирателна активност, за да може всички популистки партии, които са се появили, да намерят своето отражение с нисък процент в парламента. „Да има след това едно стабилно управление, което да изкара България от кризата. Днешното подписване на „Южен поток” показва, че най-вероятно този сценарий ще се изпълни, защото паническото бързо подписване на договора показва, че те бързо искат да се махнат, но подписали този договор”, каза още Борисов. На въпрос, кой трябва да направи препоръка за български еврокомисар лидерът на ПП ГЕРБ заяви: „Имаме прекрасен еврокомисар – Кристалина Георгиева, така че тя трябва да си продължи мандата”. След това Борисов допълни, че важното е утрешният ден да бъде последен за кабинета „Орешарски”. „От там нататък и БСП и ДПС и „Атака” оставайки в парламента и поддържайки това правителство, ще бъдат изключени след това. Ние да сядаме с тях на една маса, не за коалиция, а на търсене за национално съгласие за излизане на България от кризата”, категоричен бе Бойко Борисов. Лидерът на ПП ГЕРБ изрично подчерта, че не съществува вариант да се направи коалиция с „България без цензура” и определи всички спекулации по темата като абсурд.

Относно прессъобщението, което по-рано бе разпространено от БСП, председателят на ГЕРБ коментира: „БСП трябва да се извинят, заедно с техния коалиционен партньор, че накара тези хора – миньорите в Бобов дол, да живеят в тези условия, за едно парче месо да се редят по седем – осем часа”. По думите му тези 34 000 гласа, а след това още 20 000 гласа за ДПС, могат да бъдат тълкувани по три начина, като само единият е верен: „БСП не иска лидерът й, не се съобразяват с решенията на партията или електоратът им не знае как да попълни елементарна бюлетина, или трето – платен вот”. Той попита за кое точно трябва да се извини: „Ние гледахме на какви условия, на какви ковачки са поставени работниците. Аз гледах Бобов дол и се отчаях от това, което видях”.

На въпрос дали може да има някакви проблеми или пречки при избирането на Юнкер за председател на Европейската комисия, Борисов обясни, че преди срещата не може да коментира нищо по този въпрос.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...