Menu
Max_Weber

Лютви Местан: Правителството не може да изкара мандата си - [Видео]

Лютви Местан заяви, че не би обсъдил вариант кабинетът "Орешарски" да изкара мандата си. Това каза Местан в отговор на  въпрос каква е вероятността кабинетът да завърши мандата си. Той отговаря на питания на журналистите в кулоарите на  парламента.

В допълнение, Местан посочи, че според него правителството не може да изкара мандата си, защото "такива са политическите  реалности". Възможни варианти, според него, са ремонт на кабинета, приемане на актуализирани или задължителни четири-пет  приоритета, които този кабинет и този парламент да направят  преди предсрочен вот, незабавен предсрочен вот още есента, най-късно до края на годината. Това са все опции, които са  отворени за ДПС, отбеляза Местан и допълни, че са готови на  разговори за постигане на съгласие за най-правилното решение за  страната.

Да се иска ДПС да е първопричината, предвид на вота на  своите избиратели, още днес да реши проблема със съдбата на  кабинета "Орешарски" е некоректно, каза Местан. Той посочи, че  са ограничени от силната подкрепа на избирателите си.

Лидерът на ДПС препоръча на другите политически сили една  идея по-малко еуфория и емоции. Решението трябва да се намери с  много трезва преценка, каза той. Местан напомни, че почти всички политически сили са загубили гласове в сравнение с предсрочните парламентарни избори през миналия май. Факт е, че БСП загубиха  над 500 000 гласа, победителите в лицето на ГЕРБ загубиха над 400 000 гласа. Резултатът на партиите от Реформаторския блок е  буквално една втора от това, което получиха преди година, посочи той. Единствената политическа сила, която увеличава резултата  си с около 36 000 - 37 000 гласа е ДПС, отбеляза той. Въпреки  това не сме склонни да изпаднем в еуфория, каза Местан. Той призова медиите да не "преувеличават ролята на ДПС в  тази ситуация, защото помнят митовете за ДПС-арските шутове". Не можете да очаквате подобни митове да се реанимират и за това  нашата позиция по този въпрос няма да предшества позицията на  БСП, посочи лидерът на Движението за права и свободи. Според  него въпросът с легитимността на кабинета "Орешарски" е  съществен. Местан каза, че все още не е разговарял със Сергей  Станишев. Инициативата трябва да бъде на основния носител на  властта, на мандатоносителя, допълни той.

Местан каза, че е разговарял с президента Росен Плевнелиев и е представил пред него оценката на ДПС за изминалите европейски избори. Според него е нормално държавният глава да се среща с  политическите сили след проведени избори.

Казусът "Пеевски" е решен от вота на избирателите на ДПС, ходът му с оттеглянето оценявам изключително позитивно, каза  Местан. Той прогнозира, че петата в листата - Искра Михайлова, ще бъде един от най-успешните представители на ДПС в ЕП. В отговор на репортерски въпрос, Местан каза, че не е разговарял  още с Ахмед Доган, но днес ще се срещне с него.

 

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...