Menu
Max_Weber

Мая Манолова: При всички партии с номера от 1 до 17 кандидатът със съответния номер има преференция над 5%

588 000 български граждани са се възползвали от възможността да гласуват преференциално. При седмина от кандидатите на партиите, които влизат в ЕП, на практика преференцията е сработила, като са получили над 5% праг, но реално размествания се случват само в 2 от листите, защото останалите кандидати, които са получили преференции, са в челото на техните листи. Това са Сергей Станишев, Момчил Неков, Меглена Кунева, Светослав Малинов, Томислав Дончев, Николай Бареков, Ангел Джамбазки.

Това заяви Мая Манолова, зам.-председател на НС и председател на Комисия за взаимодействие с граждански организации и движения в НС, пред журналисти в парламента. Тя допълни, че още 26 кандидатите от листите, които не влизат в ЕП, са получили преференция над 5%, като общо за 33-ма от кандидатите преференцията е сработила. По нейните думи се забелязва и една интересна тенденция. „За партиите, които имат номера от 1 до 17 практически във всяка една от тях кандидатът, който има съответния на партията номер, получава преференция над 5%”, обясни тя и даде пример с партия номер 2, където кандидат №2 получава преференция от 7.99%. „Очевидно е, че част от избирателите са гласували повторно за партията, която са избрали и в кръгчетата за преференция. От подобна преференция са се спасили единствено партиите, които имат номера над 18”, уточни Манолова. Според нея разяснителната кампания по тази тема не е била достатъчна и част от избирателите не са разбрали смисъла на преференцията и как се отбелязва тя. „Възможни са и разговори за промяна на бюлетината, за да няма объркване, но мисля, че объркването с нашия кандидат Момчил Неков изигра ролята на кампания. Ако преференцията означава купени гласове, значи и ГЕРБ са купили над 105 000 гласа, защото толкова е преференцията за Томислав Дончев”, каза зам.-председателят на НС.

Момчил Неков сам трябва да прецени дали да стане евродепутат

На въпрос каква ще бъде съдбата на Момчил Неков, тя отговори, че той сам трябва да прецени дали да стане европейски депутат или не. „Решението е негово и на организацията, която го е номинирала”, заяви Манолова и категорично отрече да има оказан натиск върху него, за да се откаже от мястото на евродепутат. „Срокът, в който избраните за евродепутати трябва да заявят дали искат да отидат, не е изтекъл. Това може да се случи до утре, защото ЦИК не се е произнесъл за окончателното разпределение на мандатите и имената на кандидатите. Няма хора в листата на КБ, които да не са достойни и да нямат необходимите качества да станат евродепутати”, заключи Мая Манолова.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...