Menu
Max_Weber

Лютви Местан в парламента

Лютви Местан: Г-н Борисов  предполагам знае, че кабинетите в България не падат с вотове на недоверие. Няма нищо изненадващо в позицията на ДПС, тя произтича от волята на нашите избиратели. Тяхната подкрепа за ДПС беше достатъчно отчетлива. ДПС получи най- силната подкрепа на тези Евроизбори. И понеже малко преди Евровота малко или много се създаде очакване, че това е отношение и към властта, в този смисъл ДПС получи силна подкрепа за статута си на партия, която подкрепя управлението на страната и няма нищо по- естествено от това с вота си ПГ на ДПС да отхвърли внесения вот на недоверие. Съдбата на кабинета „Орешарски” няма да се реши с вотове на недоврие, внесени от ГЕРБ.

Въпрос: Г-н Орешарски заяви, че промени в кабинета ще има. Вие имате ли претенции към някой от секторите?

Лютви Местан: Промени в кабинета, при положение, че министър-председателят е казал това, явно ще има. За сетен път ще повторя, че това е проблем, който стои изключително в неговите правомощия. Минимум заради г-жа Искра Михайлова ще има промяна в кабинета и аз заявявам – ДПС участва в кабинета с трима свои министри- Хасан Адемов, Искра Михайлова и проф.Мариана Георгиева. Ние, ако това въобще е новина, ще предложим друг министър вместо г-жа Михайлова. Да, ще направим предложение за министър на екологията на министър-председателя Орешарски. И обърнете внимание- независимо от силния вот за ДПС, ние нямаме абсолютно никакви други претенции за разширяване на властовите позиции на ДПС. Предлагам да спрем с митологемите за преяждане с власт, със спекулациите, че ДПС ще се възползва от силната подкрепа, която получи на тези избори и ще поиска разширени властови позиции. Ще предложим млад, енергичен министър, със замах на мястото на г-жа Искра Михайлова.

Въпрос: Дали това ще е Делян Пеевски.

Лютви Местан: Не, няма да е г-н Делян Пеевски и моля ви, нека спрем със спекулациите с името на този човек. Разбрах, че подобно предположение е направено от едни безспорни авторитети, анализатори, които освен всичко друго предвиждаха едва два мандата за ДПС в Европейския парламент,  за сметка на това няколко мандата, 2-3, на партии, които останаха далеч под бариерата 6% и не ме занимавайте занапред с нелепи,  глупави предположения  на тези видни анализатори.

Понеже се обсъждат две имена, ако спомена и двете, ще поставя в неудобна ситуация този, който няма да бъде номиниран в крайна сметка. Имам разговор и сега с г-жа Михайлова, преценяваме кой би бил най- подходящ съобразно проблемите, които има да се решават в близка перспектива, буквално през следващите месец-два. Така че от тази гл.т.аз държа да остана коректен и предполагам, че най- късно в понеделник ще ви поканим в нарочен брифинг, за да ви представя нашата номинация, разбира се е важно да имам разговор и с министър- председателя, защото задължително условие е неговото съгласие. Ние определихме профила на този кабинет, но никога не сме криели, че имаме наши номинации за министри и аз вече ви казах кои са те и няма защо да ви заблуждавам, че предложението за нов министър ще дойде непременно от министър- председателя Орешарски. Не, избирам да бъда съвсем честен и да ви кажа- предложението ще дойде от нас и ще се съгласува с министър- председателя. И понеже това съгласуване още не е сторено, не е коректно и към министър- председателя да го поставя пред свършен факт. Възможно е той да има съображения и да не се съгласи и тогава няма да номинираме един от двамата кандидати за министър на околната среда и водите.

Въпрос: Вчера срещнахте ли се с г-н Станишев?

Лютви Местан: На мен ми липсва на този етап диалогът. От една страна имаме ултиматум, от друга страна колегите от БСП явно имат нужда от още малко време, за да направят по- пълния си анализ и на базата на този анализ да проведат и официалните разговори с нас. В този смисъл аз продължавам да бъда в очакване, дори през събота и неделя ще остана в София, за да бъда на рапзоложение.

Консултациите явно ще се проведат на базата на един окончателен, по- пълен и ясен анализ, който ще направят колегите от БСП, и дотогава, разбирам интереса на медиите, наистина няма как да не е наличен, на мен ми е трудно да отговарям на въпроси, които са по- скоро от компетенциите на основния носител на властта в лицето на БСП.

Въпрос: При евентуален ремонт на кабинета ДПС ще има ли повече от трима министри?

Лютви Местан: Вече отговорих на този въпрос. Независимо от силната подкрепа, която получихме, ДПС няма абсолютно никакви амбиции за разширяване на властовите си амбиции. И затова определих като мит и преяждането с власт, и определих като спекулация внушенията, че ще се възползваме от силната подкрепа, за да разширим властовите си позиции- не, нищо подобно няма да се случи.

Въпрос: Премиерът Орешарски заяви, че подкрепя кандидатурата на Жан- Клод Юнкер за председател на ЕК, тъй като ЕНП е спечелила изборите, а президентът на ПЕС заяви обратното- че еЕНП ги е загубила. Как коментирате това и трябва ли да се изготви единна позиция на Народното събрание кого подкрепя България за председател на ЕК.

Лютви Местан: Аз мисля, че по въпроса кой да бъде председател на ЕК трудно може да се очаква единна позиция на НС, минимум защото избраните от България представители в ЕП се разполагат в различни фракции. Ние собствено имаме кандидат за председател на ЕК в лицето на председателя на фракцията на АЛДЕ г-н Ги Верхофстад, който беше 9 години министър- председател на Беглия и който спечели почти всички дебати. И при положение, че четиримата наши представители ще бъдат в групата на АЛДЕ и при положение, че АЛДЕ има своята номинация за президент, за нас е невъзможно да коментираме каквито и да е други кандидатури за президент на ЕК. Друг е въпросът, че това право с еполага на министър- председателя на България и на която и да е страна, защото Съветът на министър- председателите на ЕС изглежда по процедура изразява своето отношение като част от процедурата по избиране на президент на ЕК.

Въпрос: Тъй като не изключвате вероятността за предсрочни избори, кой според вас и какво е това, което трябва да се случи, за да се постави този въпрос на масата?

Лютви Местан: Когато ние от ДПС казахме, че сме готови за разговори, за диалог, за намиране на верните решения и че ние не изключваме нито една опция за стабилизирането на политическия процес вие избрахте да поставите акцент върху една от тези опции съвършено съзантелно и разбирам ви, че се концентрирате върху тази опция. Аз обаче ще ви кажа още веднъж, че ДПС предвид на вота, който получи, няма да стане причина за свалянето на кабинета „Орешарски”. Ние искаме да бъдем част от съгласието за намирането на най- правилното решение. И в този смисъл говорим, че са открити всички опции и затова помолих  с една уточняваща позиция след изявлението ми в сряда, че резвервите, които изразих предвид на анализа на ситуацията, относно пълния мандат на кабинета „Орешарски”, не могат да се интерпретират като „ДПС произнесе присъдата на кабинета „Орешарски”, „ДПС сваля кабинета Орешарски”... Не, всички тези интерпретации са некоректни. Ние с нито едно свое действие сега и оттук- нататък няма да дадем основание за реанимиране на други митове като „депесарски шут”и т.н. Обратното- ще изграждаме образа на солиден политически субект, в който може да се има доверие и когато нещата вървят добре, и в ситуация на криза. Ние имаме съзнание, че въпреки растящата подкрепа, сме трета политическа сила и въздържането ни от решения, които се полагат на мандатоносител, не трябва да се интерпретира като бягство от отговорност, а по- скоро го определям като проява на висока политическа отговорност. Всеки трябва да си знае боя и аз нямам никаква идея да си го надскачам.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...