Menu
Max_Weber

Ангел Найденов: Нашите избиратели не припознават правителството като кабинет на БСП

Няма да скрия, че доминиращата оценка в изказванията на всички членове на бюрото беше за тежкото разочарование в резултат на сериозната загуба, която претърпяхме заедно с нашите коалиционни партньори от Коалиция за България. Това заяви пред журналисти след края на заседанието на Изпълнителното бюро на БСП министърът на отбраната и говорител на ИБ на БСП Ангел Найденов. „Изключително трудна ситуация, изключително неприятна, но доминиращото убеждение е, че не се е случило нищо фатално и че няма нещо, което да не може да бъде преодоляно, овладяно и съответно променено след завършване на оценките и анализа, който ще продължи в Изпълнителното бюро и в Националния съвет на БСП”, добави той.

Найденов бе категоричен, че председателят на партията има пълното право да прецени кога и какви мерки да предложи на Националния съвет, ако прецени за необходимо. По неговите думи според  оценките и предварителния анализ на резултатите, на първо място се поставя вътрешнопартийната ситуация и проблемите, които очевидно съществуват в една не малка част от партийните структури на социалистическата партия, затварянето и невъзможността да се излезе извън кръга на основните и общински организации и неспособността  да бъдат привлечени хората, както в кампанията, така и в гласуването. „Тук веднага трябва да се отбележи и връзката с  това, че една значителна част от членовете и симпатизантите на БСП очевидно не припознават правителството като кабинет, в който участва БСП и това е един от въпросите, който предстои да бъде сериозно дискутиран на разговорите и с нашите партньори в управлението в лицето на ДПС, и с министър-председателя. Това е и дълбокото убеждение на председателя на БСП Сергей Станишев”, каза още Ангел Найденов. Той поясни, че вече са започнати разговори и консултации между тях и що се отнася до БСП предстои да бъде определен пълният преговарящ екип, който заедно с председателя на партията ще продължи разговорите, както за по-ясното очертаване  на акцентите на необходимите политики, така и за оценка на дейността на правителството в рамките на тази вече малко повече от година. „Очевидно е, че много от членовете и симпатизантите на БСП не разчитат в резултатите на правителството своите нагласи и очаквания, не виждат онази политика, за която те са гласували на парламентарните избори през 2013 г. Това е тема на един изключително сериозен разговор, който предстои също съвсем скоро да бъде проведен”, категоричен бе министърът на отбраната. По думите му причините няма да бъдат изчерпани, ако към анализа не бъдат добавени още няколко неща: ролята на АБВ за този резултат и потвърждението на една теза, която е присъствала в оценките и коментарите по време на кампанията, че всеки един глас за АБВ е на практика глас, „който налива вода в мелницата на ГЕРБ”. Според него това  се потвърждава с тези около 90 хиляди гласа, които не са помогнали на формацията за нищо, но на практика са отнели поне един мандат от БСП. „Те изглеждат значими на фона на този нисък процент избирателна активност. Очевидно е, че освен гласовете подадени за ГЕРБ чрез тези за АБВ, има и много разочаровани от отцепването на структури, свързани с това движение”, каза още Ангел Найденов.

„Друга точка,която бе обсъдена, е коалиционната ни политика. Искам да подчертая и приноса на всяка една партия в рамките на КБ и разбира се необходимостта от по-голямо ангажиране на ръководствата на коалиционните партии с  предизборната кампания и съответно измеренията на техния принос за окончателните резултати”, уточни  той . „Обсъдена бе и необходимостта от политика, която да дава перспектива и надежда на активните хора наред с всички онези стъпки, които се предлагат от правителството, респективно от партиите, които го подкрепят по отношение решенията на най-острите социални проблеми на хората, които се нуждаят от грижите на държавата”, каза още Найденов. Той добави и че  анализът на политическата ситуация не е подминато и влиянието на кризата в Украйна. „Внимателната, премерена и балансирана позиция на правителството и своевременната и много отговорна позиция на БСП, очевидно не са стигнали навреме до социалистическите структури, а социалистите от своя страна до някаква степен  са позволили на хора, които нямат никакво основание и право да интерпретират тази позиция, да го правят и съответно да внасят нееднозначност и демотивация за членовете на БСП”, обясни той. Найденов бе категоричен, че нееднократно е заявявано, че властта не е самоцел за БСП и ако резултатите от управлението не носят позитивен резултат за развитието на държавата и обществото и членовете и симпатизантите на БСП не виждат потвърждение на своите очаквания, нагласи, на своите проблеми, тогава трябва да се търси друг изход от тази ситуация. На въпрос дали структурите на БСП са поискали оставката на лидера на социалистите Сергей Станишев, Ангел Найденов отговори, че информацията, която е била предоставена от организационното направление в партията е, че те са единици, а декларираната подкрепа е в пъти по-голяма, и това е доминиращото отношение и в Изпълнителното бюро на партията.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...