Menu
Max_Weber

Бойко Борисов: Стига еуфория, да се опитаме да спасим държавата

„Може би за БСП, ДПС и „Атака” е по-добре сега да стоят в управление, но за държавата не е.”Това заяви в интервю за предаването „Всяка неделя“ председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му правителството в момента срива държавата. „Дори и октомври да се правят избори – това ще е време да се прави бюджет, който ще трябва да е рестриктивен. Който влезе в следващото управление, трябва да влезе с такава обществена подкрепа и с ясното съзнание на българите, че катастрофата вече е факт. Въпросът сега е колко ще е голяма тази катастрофа. Само да се надяваме, че господ е българин и да ни помага“, заяви Борисов.

Той допълни, че ГЕРБ има над 90 кметове в страната, докато БСП остава 3-та или 4-та сила по места. „С една дума, кметовете вече се задъхват, защото неплащането на парите от страна на бюджета – кофинансиране, изплащане на фактури, вече добива застрашителни размери. Санкциите вървят една след друга. Ако отворите сайта на Министерство на финансите, ще видите вече дупка в бюджета от 874 милиона. Плюс 200, които има от осигуровките, които се прехвърлят сега за 2015-та, ето ви милиард и 74. Ако Законът на МВР влезе в сила, още 160 милиона за догодина трябва за повишение на заплатите да отидат. Ето, тръгваш за следващия бюджет с 1,2 млрд.лв.“, посочи Борисов.

Председателят на ГЕРБ категорично заяви, че настоящият кабинет се е изчерпал. „БСП и „Атака”, на теста пред избирателите, показаха неуспех”, заяви Борисов.По думите му разликата в изборните резултати между ГЕРБ и БСП е по-голяма от целия резултат на „България без цензура”. „Това беше вот на недоверие към правителството. Две от партиите се сринаха – БСП и „Атака”. Аз разбирам да са спечелили парламентарните избори и да кажат – това са европейски, но те не са ги спечелили. С кой морал управляват? Вотът на народа в демокрацията е най-висшето. Народът на два пъти подред им каза, че не иска такава коалиция или най-малкото първата партия трябва да участва в управлението”, допълни председателят на ГЕРБ. „

“Парламентарните изброи нямали стойност, европейските нямат стойност – кое има стойност? В политиката в света никъде не е дадена формула какво се прави в такъв случай, защото никога не е имало”, посочи още председателят на ГЕРБ. Той допълни, че в момента 117 души крепят правителство от 240 депутати.

Според Борисов е било необходимо в Изборния кодекс да бъде указано, че за всички, дори и за водачи на листите ,трябва да сложиш преференции. „Тогава нямаше да се получават грешки. Това беше съзнателно, защото ако беше грешка, момчето щеше да каже – излизам веднага от листата. Обясненията им са смехотворни”, коментира председателят на ГЕРБ по повод преференциално избрания кандидат на БСП. „ Когато става въпрос за управление на държавата, не може да те подредят втори на избори в своята партия 34 000 души. Или е контролираният вот, или тенденциозно са го направили. Борисов специално посочи, че ако избирателите на БСП, които уважава, са се отъждествили с негова реплика, се извинява категорично. „Защото аз имах предвид ръководството на БСП, стоящо на пресконференцията, която БСП даде, как се гушеха горе и не смееха да повдигнат поглед след изборите. Затова към всички хора там, които си милеят за партията, не съм ги имал предвид тях“, допълни председателят на ГЕРБ.

„В Белгия премиерът социалист – подава си оставката; в Унгария социалист си дава оставката; в Румъния десният си дава оставката. В цяла Европа така постъпиха. Това е в политиката. И то за един загубен избор. Ако загубиш 9, или 11, или хикс, какво правиш? И правилното – отиваш, подаваш оставка, правиш едни предсрочни избори – както ни подреди народът“, заяви Борисов.

Той допълни, че е съжалил миньорите и техните семейства, гледайки телевизионните репортажи за Бобов дол и припомни отношението и мерките, които правителството на ГЕРБ е взело в трудни за добивните предприятия случаи като този в „Брикел“. „Дожаля ми и за МВР и ДАНС. Как може журналистите да направят толкова добри разработки за купуването на гласове и то от всички телевизии, а службите - нищо”, отбеляза Борисов.

По думите му партия ДПС не е дала на заден ход спрямо позицията си за кабинета. „Аз очаквах, че чувството за съхранение на Местан и ДПС ще надделее. Това си е тяхно право. Рискът за тях е, че това правителство срива държавата, ще се срине и те ще бъдат част от инструмента за сриване. Това няколко дена се опитвах да го обясня, с всичкия риск да ме заподозрат в каквито и да е задкулисни игри. Няма задкулисни игри“, заяви председателят на ГЕРБ. „За последните 24 години преход само във времето на ГЕРБ господин Доган не е имал управление в страната.Признал съм му успехите. Оттук нататък аз не мога да отида да го търся и да му кажа: искаш ли да си говорим за управление на страната? Нито имам такова намерение, нито знам той как би реагирал. Той в момента си управлява, съответно през Местан, министрите и всички останали, партията му е стабилна, със самочувствие и не виждам никакво желание и от негова страна да седне да си говори с мен“, заяви Борисов.

Той отбеляза, че заместник-председателят на партията Цветан Цветанов е допуснал грешки,които обаче вече е осъзнал. „Сега направих една добра изпълнителна комисия на партията, има още двама заместник-председатели. Мисля, че партията е в добра кондиция“, посочи председателят на ГЕРБ.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...