Menu
Max_Weber

Румен Петков: Кризата в левицата е видима и АБВ е решението на тази криза

Голям проблем е, че прокуратурата не реагира на множеството сигнали за купуване на гласове. Причината е, че държавното обвинение е в ролята на обслужващо звено на управляващите. Това заяви Румен Петков, член на националното ръководство на АБВ, в предаването „Дневен ред” по TV7. Когато възникне и най-малко съмнение за подобни действия, като търговия с гласове, то трябва да бъде огласявано, а не да се оставят слуховете да вървят пред обективната истина, категоричен е Петков.

В коментар за състоянието на лявото политическо пространство след евровота, Румен Петков заяви, че БСП е извела левицата до пореден тежък политически провал на територията на морала. „Провал на способността да реализираш политика. И АБВ няма вина за това. БСП проведе кампания, чиято цел беше да отврати мислещите хора, да ги изтласка от изборния процес и да сведе нещата до купения вот”, категоричен е Петков.

По отношение на АБВ той обясни, че формацията има много ясна перспектива – структуриране на партия и затвържаване на коалиционния формат. Кризата в левицата е видима и АВБ е решението на тази криза, допълни той. По повод изявления от страна на БСП, че АБВ е патерица на ГЕРБ, Петков коментира: „Това е такъв абсурд, какъвто може да роди само импотентен кръг мислители”.

Румен Петков коментира и криминогенната обстановка в момента. Той е категоричен, че налице е провал в работата на МВР. И даде пример със случая Лясковец – катастрофален пример или на неумение, или на неспособност да се управлява процес. Като пример Петков посочи и изкарването на жандармерията в селата с висока битова престъпност – скъпо струващ провал и лош ефект със спорен резултат. Петков го определи като „материализация на купуване на гласове чрез държавната машина”. Тези публични и медийни акции за съжаление изместват фокуса на внимание на служителите от ефективната им дейност, категоричен е той.

Що се отнася до работата на правителството и необходимостта от оставката му, Румен Петков е категоричен, че провалите в работата на много от секторите са повече от видими. „Това правителство няма грам усещане за идентичност и желание да работи за държавния интерес”, каза той и посочи като провали работата в сферите на сигурността и енергетиката.

По повод делото срещу Цветан Цветанов, Румен Петков смята, че то е сбъркано в основата си. „Като се погледне нормативната уредба, се вижда каква е технологията на разрешителния режим на СРС във времето, когато Цветанов беше министър. Говоря от позицията на човек, който е водил най-тежките битки с него – и от парламентарната трибуна, и в медиите, и за полицейското насилие, контрабандата и неспособността да се гарантира граничната сигурност на България и ЕС. В случая или прокуратурата иска да изкара Цветанов целия в бяло, или има нещо, което убягва от вниманието на обществото, или не е представено убедително. Няма министър, който не е спирал въвеждането в експлоатация на СРС. И това е практика в министерството, а се извежда като проблем номер едно”, каза Петков. И допълни, че през времето на Цветанов има много по-значителни пропуски, за които никой не говори. „Всъщност министерството пропусна да усвои над 5 млн. грант от Норвегия, да гарантира чрез инвестиции външната сигурност на България – с решение на Народното събрание и на правителството – и с това никой не се занимава”. Възможността обаче у нас да има осъден политик би върнала вярата в съдебната система, категоричен е Петков.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...