Menu
Max_Weber

Антония Първанова: Необходими са извънредни избори

„Още преди провеждането на кампанията за европейски избори, от ДПС беше обявено, че от резултата ще зависи тяхното отношение, това не е нищо ново. Но според мен, а и от разговорите, които съм водила с колеги от парламента от всички парламентарни групи, самите депутати са на мнение, че така повече не може да се работи. Аз съм казала много пъти – най-големият враг на това правителство е самият парламент, който го е излъчил, защото постоянно блокира работата му.”  Това каза лидерът на НДСВ д-р Антония Първанова пред радио „Фокус”.

„Виждам, че колегите и от БСП, и от ДПС и от ГЕРБ са на мнение, че в парламента няма как повече конструктивно да се прокара, каквото и да било законодателство. Това е много лошо, защото де факто този парламент не може да изпълнява своята роля, коментира още д-р Първанова.
За парламента и от правителството в същото време предстоят и важни решения, свързани с оперативни програми, с бюджет за следващата година, с актуализацията на бюджета за тази година, със структурни реформи в образованието и в здравеопазването, както и въпроси, свързани с проекта „Южен поток”.

„Очевидно, няма как да се излезе от тази криза, така че, според мен, ДПС просто формализира нещо, което от много дълго време беше ясно, а именно, че блокажът на 120 срещу 120 – ГЕРБ и „Атака” в дясно и БСП и ДПС в ляво, няма как да постигне каквото и да било конструктивно. По-скоро се самоблокира и в каквато и да е конфигурация има задкулисни договорки и опити за такива вместо политика в интерес на гражданите”, заяви още лидерът на НДСВ.

Тя отново изрази мнението си, че предсрочни избори са много необходими, но проблемът е много покварената обществена среда, тоталния разпад на ценности и съзнание в обществото да опазване на най-силния инструмент за участие и въздействие на суверена- правото му на глас.
„Два пъти избори в една и съща година е доста скъпо, но моите сериозни притеснения са не цената на изборите за държавния бюджет, а цената на изборите в задкулисния бюджет, който в крайна сметка излиза от джоба на данъкоплатеца. В тази много покварена изборна среда се пазаруват гласове на едро – виждаме, поне от това, което излиза в медиите, че купувачите на гласове или търговците на гласове не изпитват нито страх, нито срам от това, което са извършили, а се жалят, че не са си получили парите. Значи, проблемът в България вече не е купуването на гласове, а разплащането или коректното разплащане. Много страшно е това, защото означава тотален разпад на ценности и съзнание в обществото за опазване на най-силния инструмент на суверена и това е правото му на глас”, заявява д-р Антония Първанова.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...