Menu
Max_Weber

Не само задължителен вот, но и образователен ценз!

ВМРО неотклонно и последователно от години предлага въвеждане на задължително гласуване и образователен ценз на избори в България, съобщиха от пресцентъра на партията. Задължителният вот насърчава всички български избиратели да участват в избора на това кой ще ги управлява. Той ще намали влиянието на етническите партии като ДПС, чиито гласоподаватели са може би единствените досега, които гласуваха „задължително“, като и ще понижи ефекта на купените гласове, коментират от ВМРО.

ВМРО нееднократно е заявявала, че ДПС е вредна за България и трябва да бъде изолирана от властта. Още от 2009 г. ВМРО предложи обединение на българските политически сили срещу ДПС, което не беше прието от управляващите тогава.

Мотивите на ВМРО за въвеждането на образователен ценз най-кратко могат да обяснят със спазването на Конституцията. В нея е записано, че всеки български гражданин има и права, но и задължения.

Ако някой не изпълнява задължението си да завърши поне основно образование, тъй като обучението до 16-годишна възраст е задължително по основния ни закон, то той не би следвало да има правото да избира, аргументират се от партията.

И задължително гласуване, и образователния ценз са част от пакет промени, които ВМРО от години предлага да залегнат в изборния закон. Други предложения са свързани с това да се гласува от 16-годишна възраст, въвеждане принципа на уседналост, изборните комисии да бъдат назначавани не по партийни, а по професионални признаци.

С радост отбелязваме, че най-сетне твърдите противници на задължителното гласуване – и ГЕРБ, и БСП преосмислиха позицията си и подкрепят такава промяна в законодателството, се казва още в позицията на ВМРО.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...