Menu
Max_Weber

Бареков: Само аз мога да изляза в равен двубой с Борисов

Бойко Борисов е силен само, защото се сравнява със Сергей Станишев. Станишев доказа, че е слаб политик, който не може да взима правилни решения в условия на криза и действа неадекватно, повлиян от близки кръгове около него. Така лидерът на „България без цензура” Николай Бареков коментира пред Радио К2 резултатите от изборите за членове на Европейски парламент.

„Сигурен съм, че с появата на ББЦ, чиито председател съм, българските граждани ще имат възможност да вземат страна в далеч по-уравновесен политически двубой, в който ще избират между мен и Борисов. И двамата сме в тежка категория с разликата, че той е в залеза на кариерата си, а аз съм в разцвета на силите си. В сравнение с мен Станишев е категория „перо”, подчерта Бареков.

Той отново каза, че „България без цензура” е за въвеждане на задължително гласуване, като предложи промяната да стане чрез вот на квалифицирано мнозинство от 2/3 в парламента. „В цялата гротескна ситуация, в която Станишев се опитва да яхне анти-ДПС вълна и да се разграничи от партньорите си, единственото хубаво е предложението за задължително гласуване. Имаме уникалния шанс трите партии в Народното събрание – ГЕРБ, БСП и независимите депутати, които подкрепят ББЦ, да съберем необходимите гласове и да променим Конституцията, с което да гарантираме и тотална промяна в статуквото в полза на гражданите”, обясни лидерът на ББЦ. Той предложи задължителното гласуване да важи само за парламентарни избори. Според него тази мярка не е „вълчи капан” за ДПС, тъй като турците отдавна вече не гласуват само за тази партия. Опасността, според Бареков, е в това, че сега ДПС ще са принудени да купуват освен цигански, и български гласове, за да могат да наваксат разликата.

Николай Бареков припомни, че позицията на ББЦ за проекта „Южен поток” е за неговото незабавно замразяване, ревизирането на всички подписани документи до момента и последващо изпълнение, но под егидата, регламента и правилата на Европейския съюз. „Не може 3,5 млрд. лева да се разпределят на тъмно и чрез формални търгове”, коментира лидерът на ББЦ. Бареков съобщи, че е изразил позицията си и по време на разговорите с групата на Европейските консерватори и реформисти като част от преговорите за присъединяването на ББЦ към нея. „С изключение на БСП и Атака, всички български партии се обединихме около тази позиция. Дори и ДПС застана зад тези намерения. Само поведението на Сергей Станишев е учудващо, заради което в скоро време е напълно възможно да му издърпат ушите в Брюксел и да му отнемат поста председател на ПЕС”, посочи Бареков.

Той коментира и битката за поста председател на Европейската комисия. Според него Юнкер има все по-малко шансове да оглави Европейската комисия, защото е политик от старото поколение. "На Евросъюза му е нужен, млад, синергичен лидер, който да обединява. Пред Шулц шансовете са да стане Главен преговарящ на ЕС“, смята лидерът на ББЦ.

Той съобщи, че следващата седмица в Брюксел ще води преговори с представителите на Европейските консерватори и реформисти, по време на които ще се изясни кои постове ще има възможност да заема. „Каквито и да са позициите, обществото трябва да е сигурно, че работя единствено в полза на българските граждани и националния интерес. Колегите в Европа оцениха това, което постигна ББЦ за кратко време и това е причината за доброто ни приемане в Брюксел. Ние сме умерени еврооптимисти, които застават срещу федерализирането на Европа”, добави Бареков.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...