Menu
Max_Weber

Приключи първата работна сесия на министрите на отбраната от Европейския съюз в Атина, Гърция

Министърът на отбраната Ангел Найденов участва вчера, 20 февруари, в първата работна сесия на срещата на министрите на отбраната от Европейския съюз, която се провежда в Атина, Република Гърция. Акценти в дискусията бяха  бъдещите действията на Съюза по прилагането на заключенията на Европейския съвет по въпросите на сигурността и отбраната от декември 2013 г.

Като основен  приоритет, който изисква внимание, министър Найденов посочи развитието на всеобхватния подход на Европейския съюз, което да включва мерки за улесняване процеса на споделяне на информация, подобряването на контрола на границите на ЕС и предотвратяване на нелегалната миграция.

Друг приоритет е изграждането на капацитет. В това отношение министър Найденов изрази  подкрепа за изготвянето на концептуална база на ЕС в тази област. „Готови  сме да споделим нашия опит от процеса по подготовка на предстоящо обучение на либийски военни в България“, допълни той.

Според министър Найденов въпросът за създаването на политическа рамка, както и разглеждането на идеята за Пътна карта на стратегическата отбрана в подкрепа на по-систематичен и дълъг период на сътрудничество ще бъде най-голямото предизвикателство, което трябва да бъде решено.

Той посочи още, че сътрудничеството на ЕС с неговите трансатлантически и регионални партньори трябва да бъде засилено. „Подобно сътрудничество е начинът да се отговори на новите предизвикателства пред сигурността“, каза той и допълни, че България подкрепя бъдещата работа  в областта на  политиката за киберотбрана и стратегията за морска сигурност, където трябва да се  работи заедно с НАТО.

В заключение министър Найденов изрази подкрепата на България за  активните усилията на ЕС за намиране на мирен начин за изход от кризата в Украйна и налагането на санкции срещу лицата, отговорни за насилието. Той подчерта, че въоръжените сили на страната не трябва да се въвличат в разрешаването на конфликта.

Източник: Пресцентър Министерство на отбраната

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...