Menu
Max_Weber

Сергей Станишев: Промените в изборното законодателство дават възможност за честни избори

Преди няколко дни видях социологическо проучване, според което 50% от българските граждани искат европейските избори да бъдат проведени по нов изборен кодекс, защото начинът, по който изборите се правеха по кодекса „Фидосова”, бяха безобразни, манипулирани, с много съмнения за нередности.

Наш предизборен ангажимент е да приемем ново изборно законодателство и го реализираме. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на БСП и председател на ПГ на КБ Сергей Станишев. По думите му промените  дават възможности именно за честни, свободни, демократични избори.


На европейските избори преференцията ще важи в пълен мащаб


Той отрече твърдението, че има отстъпление по отношение на преференцията. „Изобщо не сме отстъпили от преференцията. Тя беше премахната от кодекса на Фидосова, но вече е факт. Това е силен мажоритарен елемент”, заяви Станишев. Той даде пример при национални избори, при един избирателен район,  при около 20 000 гласа – толкова „тежи ” средно един народен представител за неговия избор, са нужни само 1000 гласа, за да отидеш от последно на второ място и да се окажеш на избираема позиция. „Това е съвсем реална преференция. И още един момент – нали се събира подписка за референдум. Ако има такъв, той ще каже мнението на българските граждани и тогава ще има възможност за корекции в изборния кодекс”, добави лидерът на социалистите.


Източник: Пресцентър БСП

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...