Menu
Max_Weber

Ново правителство трябва да извади на светло договорките за „Южен поток”

„Българският интерес се превърна в разменна монета на САЩ и на големите страни от Европейския съюз в разговорите и преговорите с Русия за „Южен поток”. Освен активната позиция на българските евродепутати в този момент отсъства и активна позиция на българското представителство в Брюксел”, каза на пресконференция лидерът на НДСВ д-р Антония Първанова.

„До ден днешен не отворихме въпрос как е възможно Германия да защити своя интерес  и да няма никакви претенции, когато става въпрос за „Северен поток”, и в същото време да преговаря за руски инвестиции на своя територия в особено големи размери, а да има претенции към България по отношение на „Южен поток“, коментира д-р Първанова. 

Тя запита и къде бяха европейските политици, когато се е договарял третият енергиен пакет и са заложени параметрите на „Южен поток”. Тогава е можело да дадат своето становище  и съответно да поискат от България някакъв ангажимент. „Само, че тогава нямаха правно основание. Всичките тези договорки  се случваха на задкулисни сцени и американските политици и дипломати  и европейските политици и дипломати тогава работеха  в задкулисието. Сега изведнъж излязоха наяве , защото виждат, че не могат да се справят в задкулисието”, заяви д-р Първанова.

После лидерът на НДСВ разясни следното: „Освен големия политически въпрос за България с „Южен поток” има и малък интерес  и той е за обръча от фирми – кой ще поеме ангажимента за подизпълнителите с предварителлните договорки, които са сключени при определянето на строителството на “Южен поток“ .

Колкото по-скоро има ново правителство и то правителство, което да сложи на масата параметрите на управление на държавата, толкова по-добре за българския национален интерес.  Ако има обаче правителство, което ще бъде договорено , непрозрачно – това, което ще се случи е: Договорката на предишните  за  работата на „Южен поток”  ще преминат  към следващите. Така като беше с възобновяемите енергийни източници – БСП успя чрез законодателство и подзаконови нормативни  актове да направи  предпоставка за дългосрочни договори с преференциални цени за ток от възобновяеми енергийни източници,  не повтори мандата си  през 2009 г. и тези предпоставки и договори бяха реализирани от правителството на ГЕРБ. След това отново БСП взе властта и се опитва да фалира  фирмите, които използваха схемата на БСП, но бяха или асоциирани, или засмукани от  ГЕРБ, за да ги фалира и да сложи свои фирми. Нищо ново под слънцето – схемата  с “ Южен поток“е същата – да махнем фирмите на едните  и да сложим фирми „близки“ до нас  или да ги приобщим, за да могат да продължат комисионните и корупционната практика за финансиране на  политическите партии.”

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...