Menu
Max_Weber

Антония Първанова: Да се направи блок "център-дясно"

Да се сформира Блок център-дясно, който да включва здрави сили и политически партии с много широка подкрепа на гражданите, заяви пред Радио Фокус д-р Антония Първанова, лидер на НДСВ. Това изисква голямо съзнание и участие на интелигентните и образовани хора, с професии, които имат ангажираност и гражданска позиция, за да направят избор и дадат шанс на страната ни за развитие.

НДСВ би направило всичко възможно за формирането на такъв Блок, каза още д-р Първанова. Според нея в Блока могат да участват някои от политическите формации от Реформаторския блок, може би някои от формациите от ББЦ, зелените, НФСБ, които в положителна посока се еманципираха и разграничиха от национализма на АТАКА и дават много по- патриотична и национално-отговорна заявка за идеология.

При формиранете на един такъв Блок, той може да се превърне в решаващ фактор за управлението на страната, смята д-р Първанова. Тя обаче подчерта, че е много важно гражданското общество да го осъзнае:„Много е важно гражданското общество да започне да осъзнава, че от него зависи как ще се управлява нашата страна.“ и уточни, че според нея „гражданското общество“ не е всеки, който се думка в гърдите на някой площад с нечие плащане“. Гражданското общество са неправителствените организации, които не са асоциирани към някоя партия, тези които от години защитават интересите на гражданите, такива, които имат експертност, напр.съсловни организации. Това са хора, които имат много по- различно разбиране за това как трябва да функционира държавата, различно от това как да се вземе властта за да може да уредим своите, допълни още тя.

В отговор на въпрос дали датата на изборите има съществено значение, д-р Първанова отговори, че ако са през септември или октомври, всъщност зад това ще стоят задкулисните договорки или най-малко- опитите да бъдат направени такива.

Тя изброи няколко възможни варианта: евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС, но с дискретната роля на ДПС, по техен запазен начин/ каквато им е обикновено ролята/,да определят програма каквато те желаят да подкрепят. При този вариант лидерът на НДСВ прогнозира много тежък реваншизъм за всички, които по някакъв начин са си позволили особено от бизнеса да неглижират ролята на ГЕРБ, да се опитват да се еманципират от ГЕРБ или да са били негативни по отношение на управлението на ГЕРБ. Според нея не е възможно прегрупиране дори и с влизане в парламента на ББЦ около правителство, съставен от БСП и ББЦ. Реформаторите на всяка цена ще се опитат да влязат в парламента, за да могат да бъдат в управлението и да се „закачат“ към ГЕРБ.

Като друга възможност д-р Първанова очерта на Брюксел да му писне най-накрая и големите политически сили, и големите страни, да се договорят и да принудят ГЕРБ И БСП да направят коалиция като параметрите на тази коалиция, ангажиментите за развитието на България ще бъдат зададени от Брюксел. България ще трябва да спази ангажиментите си като страна членка, да държи изключително много на прозрачността и определени параметри на споразумението за партньорство, по отношение на усвояване на европарите, но разбира се ще трябва да поеме освен политически и икономически ангажименти към определени страни, каза пред Фокус д-р Първанова. При този вариант според нея  правителството ще изкара по-дълго, но България няма да бъде особено независима в своите решения.

Когато управляваше НДСВ в периода 2001 – 2005, България беше в много голяма степен независима и можеше да обсъжда геостратегическия си интерес, каза д-р Първанова в отговор на въпроса кога за последен път управлението на България е било независимо.

Сега виждаме как когато една политическа формация иска да е на власт обикновено отива и спазарява националния ни интерес с някоя от великите сили. “Аз съм много против това да се ползва България като разменна монета за наместване на интересите на две страни или три страни от ЕС с Русия напр. и България да бъде поставена на върха на копието обаче с ясното съзнание, че ние ще страдаме. Много съм против това лидер със заявка за управлението на страната да дава обещания пред бизнеса в САЩ, че ще „надупчим“ Черно море и че ще работим по отношение на шистовия газ без да си дава сметка за ефекта върху туризма, земеделието, екологията и изобщо върху живота на хората“,заяви председателят на НДСВ.“ Правят се опити да се изтъргува визовия режим за комфорт на някое правителство и на нечий партиен лидер. Това не може да бъде в интерес на държавата. Крайно време е България да си определи и отношението към страните на Балканите: Какво е отношението ни към Македония, какво е отношението ни към Сърбия, какво е отношението ни изобщо към всичките ни съседи, какъв ни е интересът?  И да си го защитаваме и договаряме с другите, а не да търгуваме политическите си амбиции с цената на националния ни интерес“ каза в края на разговора д-р Антония Първанова.

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...