Menu
Max_Weber

Бойко Борисов: Управляващите ще фалират НЕК

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че управляващите ще фалират Националната електрическа компания (НЕК).  “Стандарт енд Пуърс" да понижава кредитните рейтинги на държавата, да предупреждава, особено, когато става въпрос за НЕК, означава, че управляващите я привеждат в практически фалит. Още по-тежко ще става положението с това, че умишлено задържат цената на тока, с подмяната на ДКЕВР, ще фалират компанията.

Всичко това, с което в момента те залъгват обществото, че задържат цената на тока, всъщност взимат парите от другия джоб на човека през 100-процентовото държавно дружество НЕК. Когато пасивите се натрупат в него, пак същият човек, който иначе би платил с 2 % или 3 % по-висока цена на ток, ще ги плати като взети кредитни пари в НЕК, и когато фалира НЕК. Така че, нищо различно от това няма да се случи”, допълни още Борисов. Според него най-неестествената коалиция е между българските бивши комунисти и Движението за права и свободи. “Аз се радвах, на свежия хумор на Вежди Рашидов, че при такава селяния, няма как да има гражданска война. Българските турци и българите живеят от векове заедно. Минаха през този тежък период на покръстване, на изселване, което точно тази партия, с която се целуват на Орлов мост, го направи. Това е най-неестествената коалиция. Българите не сме такива хора, които да се подведем по партийните им игрички, и те не случайно направиха така, че в деня, в който се гледаше в пловдивския съд за имотите, точно тогава беше изказването по същото време на депутата от ДПС в български парламент.”


Борисов отново подчерта, че всъщност държавата се управлява от Ахмед Доган и припомни как са го посрещнали като Господ във Велинград и БСП, и ДПС. “Всъщност това е задкулисието - да сложиш премиер човек, който няма политическа отговорност, или да кажеш: "Аз съм почетен председател, не се занимавам"... Няма по-голяма лъжа и лицемерие от това да си председател на една партия, която управлява, и да се посочва друг за премиер, по този начин няма кой да носи политическата отговорност”, каза Бойко Борисов и допълни, че министър-председателят Пламен Орешарски не може да си направи една смяна и да си назначи един човек в управлението, без да го съгласува с БСП и ДПС.  За Борисов ГЕРБ е единствената, ясна алтернатива на това управление. “Шансовете ги дава народът и затова аз винаги съм му благодарен. Всъщност най-точната оценка за нашия мандат – дали е успешен, дали не е, не я дават социолозите или политолозите, дава я народът. А народът каза, че мандатът на ГЕРБ е успешен, и ни нареди като първа политическа сила. Затова мога да кажа, че сме имали успешен мандат. Ние подадохме оставка, за да се проведат демократични избори и хората да си кажат мнението. Видяхте какво се случи в Украйна, когато това не се направи. Никога не си пожелавам това, което се случи в Украйна, да се случи в България”, коментира лидерът на ГЕРБ.


Според Бойко Борисов изборният кодекс е същият като стария, а обществото е било лъгано месеци, че ще има нови изборни правила, същественото според него е, че ЦИК ще бъде назначаван. “С една дума – това, което хората очакваха и новият полъх, който имаше в обществото, за мажоритарен вот, преференция, абсолютно го няма в този избирателен кодекс. Управляващите пропуснаха новото време, усещането на хората, че искат по-пряко да участват в политиката. В този избирателен кодекс това го няма", каза Борисов.
Относно евроизборите лидерът на ПП ГЕРБ подчерта, че Томислав Дончев за момента е само вариант, партията ще изчака номинациите на всички областни структури, след което Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще се събере и ще обсъди листата. „Искаме да дадем тон в дебата за евроизборите – да участват експерти, смислени хора, които познават Европа и нейните механизми, и да защитават националния интерес по най-добрия начин. Важно е водачът да е дете на партията, да го обичат хората, както в партията, така и тези извън нея”.
Бойко Борисов смята, че с една страховита пропаганда, се вменяват вини на партията, на хора от партията, което вече е доста притеснително. Такъв според него е случаят с Цветан Цветанов, за когото стана ясно, че съдът е върнал на Прокуратурата делото за подслушванията заради процесуални нарушения и неясноти. " ГЕРБ няма медии, няма възможност да се защитава. При толкова шумно дело, толкова лично ангажирани с него хора, би трябвало обвинителният акт да е изпипан и да е много точен. Защото действително касае и зам.-председател на партия и вицепремиер на държавата. Ако в такъв обвинителен акт има неточности или грешки, ако това е вярно, действително главният прокурор трябва да потърси отговорност на тези, които са ги изготвяли тези актове“, коментира Борисов и подчерта, че до този момент с нищо не може да се докаже, че Цветанов е виновен. И ако се окаже така, ще излезе, че тези 860 - 870 подслушвани телефони, за които говорят Сергей Станишев и Лютви Местан, което беше и основна тема при дебата при вота на недоверие, са неистина, както се случи с Костинбродските бюлетини. “Аз съм казал много ясно на самия Цветанов, на всички, когато той ме е убеждавал, и е твърдял пред мен, че не е вярно, че му давам шанс, и няма да го сменям, или въобще да го тормозя, ако се окаже, че е невинен. И ако това е вярно, вече почвам много да се притеснявам за тези сценарии, които, мине се не мине месец-два, се разиграват срещу ГЕРБ“. Борисов коментира и случая с Орлин Алексиев като каза, че там също може да се окаже, че не е замесен, а се действа така само, защото е участвал в Рали Дакар. Това според лидера на ГЕРБ също е много притеснително. “Той ми се обади и пред мен потвърди, че няма нищо общо с всичко това, което говорят. Лично го изпратих да обиколи всички телевизии и да го каже това. Доколкото знам, е бил навсякъде. Така че, към момента нищо, различно от това, не мога да коментирам. Ако има подобно участие, той, разбира се, ще бъде изгонен отвсякъде. Ако няма, и някой се опитва да увреди името му, и оттам и партията, ще е много лоша провокация", каза бившият премиер.


По отношение на АЕЦ „Белене” Бойко Борисов изрази недоумението си от наглостта на Сергей Станишев. “Разбрах, че Станишев, с цялото си нахалство, е бил пак в Белене, и е лъгал пак хората, че ако гласуват за него, щял да построи АЕЦ "Белене". Аз не знам, какви хора живеят в Белене? Станишев беше 4 години премиер, не подписа "Белене". Сега вече една година са на управление и пак няма да го подпише. Пак им казва: след май. Тези хора там не разбират ли, че ги лъже и ги гледа в очите? “, припомни Борисов и отново подчерта, че ДПС, БСП и "Атака" са една партия, а върху Волен Сидеров има лостове, най-вероятно от ДПС, които във всеки един момент могат да му кажат какво да направи, както са му казали да оттегли точката за “Белене” от дневния ред  на парламента. Това според Бойко Борисов прави мнозинството стабилно, но и това всъщност е най-голямата им илюзия. “Ако се върнем година назад, ние бяхме в парламента изключително стабилни, бетонирани. Само че трябва да убедиш хората, че трябва да продължиш да управляваш. Те в момента не могат да убедят хората, че това е правилното управление на страната”, подчерта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.


Източник: http://boykoborissov.bg

Влезте, за да коментирате
нагоре

Най-четени

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

КИА се преобразува във Висше училище по сигурност и икономика

Колежът по икономика и администрация се преобразува в специализирано частно Висше училище по сигурност и икономика (ВУСИ). Това стана с решение на 43-ото Народното събрание от 21 май 2015 г. и е подпечатано с официалния печат на парламента. ВУСИ ще...